VIDEO ”Marea verde”. Manifestații de amploare în Argentina pentru legalizarea avortului, în timp ce femeile încă riscă până la 4 ani de închisoare pentru întreruperea sarcinii
Mii de femei, fluturând o eșarfă verde, au cerut din nou legalizarea avortului în Argentina, în contextul în care acum avortul se poate pedepsi cu până la patru ani de închisoare și aproximativ 400.000 de avorturi ilegale sunt înregistrate anual în țară, relatează AFP.
”Suntem aici să luptăm pentru ca legalizarea să aibă loc anul acesta. O sarcină nedorită este sinonimă cu o tortură”, a spus psiholoaga Antonella D’Alessio pentru AFP.
Manifestantele s-au strâns în fața Parlamentului argentinian, unde în iunie 2018 deputații au adoptat legalizarea, care a fost respinsă în final de către Senat, sub presiunea Bisericii Catolice și a grupurilor protestante evanghelice.
Legalizarea este ”importantă pentru că oferă tuturor posibilitatea de a avea acces la avort în spital cu toate tehnica necesară și nu să moară în clandestinitate”, a spus Natalia Lissarrague, o asistentă în vârstă de 38 de ani, care este îmbrăcată în verde, culoarea demonstrației pro-avort din țară.
Manifestantele cer în special ca un nou proiect de lege să fie dezbătut în Parlament de la 1 martie, la deschiderea sesiunii parlamentare.
Președintele argentinian de centru – stânga Alberto Fernandez a declarat în repetate rânduri că are intenția de a revizui legea privind avortul din Argentina, ”punând capăt incriminării”, cu toate acestea fără să specifice dacă va avansa asupra legalizării.
Ministrul său al Sănătății, Gines Gonzalez Garcia, este un fervent apărător al legalizării întreruperii voluntare a sarcinii.
”Avem multe așteptări”, a spus Mabel Gabarra, avocată și fondatoare a campaniei pentru dreptul la avort legal și gratuit, pentru AFP.
În Argentina, avortul este autorizat în caz de viol sau dacă sarcina pune în pericol viața femeii.
Potrivit organizațiilor feministe, aproximativ 400.000 de avorturi ilegale au loc în fiecare an în Argentina.
Biserica Catolică de asemenea se mobilizează.
Ea a anunțat celebrarea unei mese pentru apărarea vieții ”după concepție până la moartea naturală” pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeilor, pentru lansarea unei noi campanii împotriva dezincriminării avortului.
Și evangheliștii vor să ceară organizarea unui referendum pe subiect.
Potrivit ultimelor sondaje privind credințele și atitudinile religioase din țară, între 2008 și 2019, proporția celor care spun că avortul este un drept al femeii s-a dublat.