Sari direct la conținut

Arafat, despre OUG care prevede că spitalele private vor asigura servicii medicale de urgență decontate integral: Va destabiliza tot sectorul public de urgență / Va reduce finanțarea sectorului public

HotNews.ro
Raed Arafat, Foto: AGERPRES
Raed Arafat, Foto: AGERPRES

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, avertizează că ordonanța de urgență de modificare a legii din domeniul sănătății care prevede că spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat ”va destabiliza tot sectorul public de urgență, de la serviciile de ambulanță până la SMURD și UPU, fără excepție”. Acesta a subliniat că ”deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență” ”va duce implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial”.

Arafat a scris pe Facebook că ”aceste demersuri în mod cert nu sunt în favoarea pacientului, chiar dacă ele sunt prezentate în acest mod”.

Întreaga postare a lui Raed Arafat:

  • Ieri în cadrul ședinței de guvern au fost introduse în OUG destinată sectorului privat noi articole care vor avea cu siguranță un impact major, și nu unul pozitiv, asupra sistemului național de urgență.
  • Încă de la început am trimis un puct de vedere asupra unor prevederi cu impact negativ pe sistemul public de urgență, mai ales referitor la modificarea articolului 111 din Legea Sănătății. Spre surprinderea mea, și a multora dintre colegii mei, s-a mers și mai departe ieri seară prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca suma comparativ cu nevoile reale.
  • Nu înțeleg care a fost caracterul de urgență ca să se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiză reală de impact și fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgență, de la serviciile de ambulanță până la SMURD și UPU, fără excepție. Deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență este un pas care înseamnă că în câțiva ani vom împărți sumele cu toți care vor apărea pe piață în urma acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial.
  • Voi reveni cu explicații mult mai clare în următoarea perioada și sunt convins că sunt mulți care vor înțelege foarte bine temerile pe care împreună cu mulți dintre colegii mei le avem.
  • Oricum aceste demersuri în mod cert nu sunt în favoarea pacientului, chiar dacă ele sunt prezentate în acest mod. Nu înțeleg de ce se dorește atât de mult de stabilizarea unui sector funcțional și care și-a dovedit eficientă inclusiv prin gradul de încredere al populației în acest sector care mai necesită mult de făcut în următoarea perioada.
  • În poza atașată, găsiți articolele noi care deschid bugetul de stat pentru comercianți. Că să înțelegeți mai bine, tot sistemul integrat de urgență este finanțat din bugetul de stat, Partea medicală consumă sub jumătate din suma totală iar această suma încet încet va fi împărțită cu comercianții care au multe metode ca să elimine treptat sectorul public.

Citește și:

Modificare majoră în sistemul de sănătate: ​Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat

Pacienții cu boli cronice se vor putea trata, la alegere, și în spitale private. Ordonanța a fost adoptată de Guvern, iar textul prevede clar că pacienților nu le poate fi percepută coplată

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro