UPDATE: Ministrul Economiei: RADET ar putea intra luni în faliment/ Primăria Capitalei ar trebui să fie pregătită pentru această eventualitate / Firea, mesaj pentru ministrul "incompetent și repetent"
Judecătorul sindic ar putea declara luni falimentul distribuitorului de energie termică RADET, a declarat miercuri ministrul Economiei Virgil Popescu. Acesta spune că Primăria Bucureștiului ar trebui să fie pregătită. Popescu crede că vor fi găsite soluții. Reamintim că în mai multe cartiere din București, locuitorii nu au apă caldă și căldură de câteva zile, fiind înregistrate multiple avarii.
„Mâine vom avea o întâlnire pe această temă şi eu vreau ca Primăria să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. Elcen este pregătită să livreze energie termică. Primăria să se asigure că toată subvenţia către Elcen este plătită”, a spus Popescu, potrivit Agerpres.
„Sper să nu se ajungă la falimentul RADET, însă Primăria trebuie să fie pregătită şi pentru această eventualitate”, a mai spus Popescu.
Firea, mesaj pentru ministrul „incompetent și repetent”: Normal era să citească legislația
Gabriela Firea susține că noul ministru al Economiei și Energiei este „incompetent și repetent „și ar fi trebuit să citească legislația înainte să lanseze astfel de declarații.
„A ieșit noul ministru al Energiei lângă noul premier să-i sperie pe bucureșteni că vor rămâne fără apă calda și căldură, anunțând de la nivelul de ministru politic că luni RADET va intra în faliment. Stau și mă întreb în ce țară trăim în care un ministru numit politic știe ce va face justiția, cum se va înfăptui justiția luni. Îi dau o veste proastă acestui ministru al Energiei incompetent și repetent: în cazul în care RADET intră în faliment, automat intră și Elcen în faliment care, poate nu a aflat, îl informez eu – este în răspunderea domniei sale, ca ministru. Mult mai normal era ca acest domn ministru să citească legislația, reglementările, să se informeze și pe urmă să facă declarații”, a declarat Gabriela Firea, citată de Mediafax.
Primarul Capitalei susține că, indiferent de situația juridico-financiară a RADET și Elcen, nu se va întrerupe furnizarea agentului termic sub nicio formă în București.
„Pentru simplul motiv că apa caldă și căldura constituie infrastructură critică și are legislație aparte, care garantează livrarea. (…) Că sunt opriri punctuale pentru înlocuiri de conducte sau repararea unor avarii, e altceva (…), dar sub nicio formă nu se va întâmpla așa cum a anunțat acest nou ministru incompetent al Energiei, că luni judecătorul sindic va declara falimentul RADET”, a mai susținut Firea.
Bucureștenii din mai multe zone din Sectoarele 1,2 și 3 nu au apă caldă de câteva zile. Este vorba despre zeci de mii de clienți RADET din cartierele Lacul Tei, Calea Moșilor, Colentina, Parcul Circului, Dristor, Titan. Acestora li se adaugă locuitorii din cartierul Aviației care nu au apă caldă în mod constant de peste două luni. Oamenii spun că se spală cu apă încălzită la aragaz, ca în vremea comunismului, și cer autorităților să rezolve problema. Contactat de HotNews.ro, Alex Burghiu, administratorul special al RADET a declarat că problemele din Sectoarele 2 și 3 se vor rezolva până joi seară. ”Am finalizat lucrările la Magistrala 2, care alimentează cele două sectoare, iar acum revenim la circuitul normal. Ca să facem trecerea a fost nevoie să întrerupem furnizarea”, a explicat acesta. Problemele din Aviație se vor rezolva până pe 15 noiembrie, spune Burghiu, fiind vorba despre o altă lucrare.
Criza RADET
RADET se află în insolvență din 2016.
Tribunalul București a decis falimentul RADET pe 17 aprilie 2019, la peste 2 ani de la intrarea în insolvență. Decizia a venit dupa o lungă perioadă de agonie în care RADET a acumulat datorii de circa 3,9 miliarde lei către ELCEN, producătorul de energie termică, și avarii la rețea din ce în ce mai dese, iar administratorul judiciar nu a reușit să vină cu un plan de reorganizare.
Primăria Capitalei a anunțat pe 23 aprilie 2019 că a fost admisă cererea de suspendare provizorie a executării sentinței de deschidere a falimentului RADET, judecată la Curtea de Apel București.
Deși primarul Gabriela Firea a promis în campania electorală că salvarea RADET constituie o prioritate, primarul a venit în fiecare an cu o soluție diferită. Inițial, edilul a propus contopirea RADET cu ELCEN și ștergerea datoriilor, apoi a propus cumpărarea acțiunilor de la ELCEN, apoi un transfer de afacere către Compania Municipală Energetică, apoi o majorare de capital la Compania Municipală Energetica – 1,2 miliarde lei – pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET.
Pe lângă avariile zilnice, Capitala a riscat de mai multe ori să rămână fără apă caldă din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a plătit subvenția asumată către ELCEN, furnizorul de agent termic, iar furnizorul de gaze urma să taie gazele.
Pierderi uriașe
RADET a înregistrat în 2018 pierderi de circa 64 milioane lei, bani ce vor fi compensați de Primăria Capitalei, din bugetul propriu, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat la ultima ședință de Consiliu General. Din cele 64 milioane lei, circa 50 milioane reprezintă pierderile de căldură suferite pe rețea din cauza uzurii tehnologice și costul apei adăugate pentru a compensa apa care curge în pământ din cauza țevilor sparte. În 2017, RADET a avut pierderi financiare de 80 milioane lei.
”Se solicită alocarea de la bugetul local a sumei de 50.550.142,76 lei inclusiv TVA, reprezentând contravaloarea depăşirii pierderii tehnologice și a consumului de apă de adaos aprobate, aferente energiei termice furnizată populaţiei în perioada 1 ianuarie 2018 – 11 decembrie 2018”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.
Restul pierderilor sunt cauzate de majorarea prețului la gaz, neinclusă în tarif, dar și creșterea prețului certificatelor CO2.
Pentru a rezolva situația, Primăria Capitalei se va împumuta 462.661.949 lei de la Trezoreria Statului. Împrumutul trebuie restituit în 20 de ani, iar cadrul legal pentru acordarea sa este Ordonanța 35/2019.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că s-a ajuns în această situaţie „neobişnuită” pentru că, în decembrie anul trecut, PMB a primit de la Ministerul Finanţelor o sumă mai mică cu 500 de milioane de lei, „exact suma despre care vorbim acum şi care era planificată în vederea plăţii gazelor”.