Sari direct la conținut

Reportaj AFP: Într-o morgă din Gaza, baletul morții a reînceput / „Au zis să fugim în Sud… acum fiul meu este mort”

HotNews.ro
Clădiri distruse în Gaza, Foto: Fadi Alwhidi / AFP / Profimedia
Clădiri distruse în Gaza, Foto: Fadi Alwhidi / AFP / Profimedia

Încearcă să avanseze fără să clipească, încercând în zadar să își stăpânească lacrimile, cu un corp mic înfășurat într-un giulgiu alb între brațe. La picioarele lui, femeile își plâng copiii și, puțin mai departe, bărbații execută rugăciunea morților.

La spitalul Nasser din Khan Younès, în sudul Fâșiei Gaza, după o săptămână de armistițiu între Israel și Hamasul palestinian, morga este din nou supraaglomerată, deoarece focul israelian din aer, de pe mare și de la sol se concentrează acum asupra orașului, potrivit AFP.

„Fiul meu Mohammed încerca să scoată femeile și copiii din cortul nostru” dintr-o tabără improvizată, instalată într-o școală, a declarat Joumana Saïd pentru AFPTV.

„Dar o bucată de șrapnel l-a lovit în cap și a explodat… I-am văzut creierul…”, continuă ea, înainte de a izbucni în lacrimi.

Familia își părăsise deja casa din orașul Gaza, în nordul țării”, povestește această femeie. Acolo și-a lansat armata israeliană operațiunile terestre la 27 octombrie, la 20 de zile după atacul mortal al islamiștilor Hamas pe teritoriul său.

Cu tancurile sale, care au pătruns în multe dintre cartierele orașului, armata israeliană a ordonat tuturor locuitorilor din Gaza din nord – aproximativ 1,1 milioane de persoane – să plece.

Chiar și astăzi, conform armatei israeliene și a grupurilor armate palestiniene care luptă împotriva acesteia, există lupte intense pe teren.

„De ce?”

„Au aruncat pliante în care ne spuneau „Veți fi în siguranță în sud”, ne-am dus acolo și acum fiul meu este mort, fiul meu Mohammed, care era un băiat”, repetă ea ca o teribilă litanie funerară.

Lângă ea, fiica ei, Joana, țipă, tremură în halatul de baie, vorbind cu Dumnezeu și cu oamenii din jurul ei. Ea vrea să înțeleagă.

„De ce a fost ucis fratele meu, care nu avea nimic de-a face cu grupurile armate? Ce sunt aceste bombe care ucid în acest fel? Ce am făcut noi? Oare ei chiar îi urmăresc pe cei din Hamas? Ce legătură are asta cu noi?”, se întreabă ea.

La 7 octombrie, comandourile Hamas au ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, în Israel, potrivit autorităților israeliene. De atunci, armata a declarat că vrea să „anihileze” mișcarea, aflată la putere în Gaza, și a lansat bombardamente intense, care s-au oprit abia de o săptămână și care, potrivit guvernului Hamas, au ucis peste 15.000 de persoane, dintre care două treimi femei și copii.

Bărbații de la spitalul Nasser – medici, șoferi de ambulanță și rude – scot cu regularitate mai multe cadavre în giulgiuri albe sau în saci mortuari.

Imediat, familiile se grăbesc să arunce o ultimă privire la persoana iubită decedată. Unii îi mângâie părul, alții vor să atingă pentru ultima oară mâna celui decedat, iar alții sărută fețele, uneori pătate de sânge.

Pentru locuitorii din Gaza, acești morți sunt „martiri”, așa că pentru ei nu există curățenie mortuară: în islam, tradiția spune că, în Ziua Judecății, martirii vor învia, iar sângele lor va mirosi a mosc.

Rugăciune pentru morți

În acest moment, toată lumea își ia un ultim rămas bun de la „martirul” lor.

În ceea ce privește cadavrele, unele sunt cărate pe targă, în timp ce altele sunt așezate pe panourile metalice ale camerelor frigorifice – camere care practic nu mai sunt folosite, având în vedere lipsa de electricitate și graba cu care se fac acum înmormântările.

Scopul este de a evita următoarea lovitură aeriană, de multe ori fără a-i aștepta măcar pe cei dragi care ar fi putut fi mutați în altă parte sau care nu pot fi contactați din cauza telecomunicațiilor deficitare.

În ciuda acestui fapt, toată lumea își face timp pentru a spune rugăciunea pentru morți în curtea spitalului, în fața cadavrelor aliniate în șir.

Un bărbat refuză să fie ajutat. Își ține copilul strâns în brațe, înfășurat într-un cearșaf alb, pe care îl așează în fața bărbaților care se roagă.

La ultima invocare, el ia înapoi micul trup, pe care îl mânuiește cu mare grijă.

Alte familii se grăbesc, de asemenea, să vină în grabă, să ia trupul neînsuflețit al persoanei iubite și să îl încarce cum pot în mașini civile – ambulanțele sunt folosite acum doar pentru cei vii și răniți – și să se îndrepte spre cimitirele acum saturate.

În spatele lor, mai multe brancarde ies pe ușa morgii. O altă mamă plângând vorbește cu fiul ei, care este prins într-un sac mortuar. Iar o nouă rugăciune pentru morți este pregătită. (AFP)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro