Sari direct la conținut

​FOTO Primăria Capitalei a ridicat în primele două zile 14 mașini parcate neregulamentar. În patru cazuri șoferii au venit când mașina era pe platformă, iar în alte 15 cazuri au primit doar amendă

HotNews.ro
Ridicare mașini PMB, Foto: Hotnews
Ridicare mașini PMB, Foto: Hotnews

Primăria Capitalei a ridicat până marți la ora 15.00, 14 mașini parcate neregulamentar, a declarat pentru HotNews.ro directorul Poliției Locale a municipiului București, Daniel Rășică. Alte patru au fost ridicate și puse pe platformă, însă nu au fost duse la depozit deoarece șoferii au venit între timp și au plătit doar taxa de ridicare. Alți 15 șoferi au fost doar amendați pentru oprire în locuri nepermise deoarece au ajuns înainte să vină platforma. Daniel Rășică spune că au fost ridicate doar mașinile care erau parcate în stațiile STB, pe arterele din centrul Capitalei, blocau mijloacele de transport public sau intrarea în spitale.

”Luni au fost ridicate și duse la depozit 9 mașini. La alte două șoferii au venit când acestea erau pe platformă, iar în zece cazuri au venit înainte să vină platforma și au plătit doar amenda pentru staționare în loc interzis. Marți, până la ora 15.00, au fost ridicate 5 mașini și duse la depozit, la alte două cazuri șoferii au venit când erau pe platformă și le-au recuperat, iar în 5 cazuri au venit înainte de sosirea platformei”, a explicat Rășică.

FOTO Două dintre mașinile parcate în ultimele două zile

Potrivit acestuia, după doar două zile de aplicare a măsurii, rezultatele încep să apară. ”Pe Calea Victoriei, în zona Unirii, deja nu mai sunt mașini care staționează neregulamentar”, a explicat Rășică. Acesta spune că Poliția nu are o normă de ridicat, fiind aplicată măsura doar în cazurile flagrante.

Tarifele pentru recuperarea mașinii sunt de minimum 500 de lei, defalcate astfel:

Pentru ridicare:

200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.

270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

Pentru transport:

150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.

200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Aşadar, pentru un autoturism precum Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Pe lângă taxa de 500 de lei care trebuie plătită pentru recuperarea mașinii, șoferii riscă și amenzi de până 725 lei plus 4 puncte de penalizare, deci neatenția sau comoditatea poate costa până la 1.225 lei.

Lista cu străzile de pe care PMB va ridica mașinile parcate neregulamentar, începând de astăzi, poate fi consultată aici.

Maşinile parcate neregulamentar şi care au fost ridicate vor fi depozitate în spaţiile special amenajate din Bulevardul Timişoara nr. 161- 163, Sector 6 şi Bulevardul Metalurgiei nr. 69- 71 (str.Drumul Jilavei nr.113), Sector 4, care vor avea program de funcţionare 24/24 ore, astfel încât maşinile ridicate să poate fi eliberate la orice oră.Cetățenii care nu își găsesc mașina, pot suna gratuit la numerele de telefon 021/9544 – Brigada de Politie Rutiera sau 021/9752 – Politia Locala a Municipiului Bucuresti, pentru a afla in care dintre cele doua spatii se afla autoturismele si pentru a le putea recupera.

Mașinile de pe trotuar nu pot fi ridicate

Legea spune că măsura de ridicare se aplică mașinilor oprite sau staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice. Partea carosabilă a drumurilor publice este definită ca fiind bucata de drum dintre cele două trotuare. Dacă șoferul parchează neregulamentar pe trotuar se dispune sancționarea cu amendă, nu ridicarea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro