Sari direct la conținut

Geert Wilders promite că va fi premierul Olandei, chiar dacă asta înseamnă să își modereze pozițiile

HotNews.ro
Geert Wilders, Foto: Jaap Arriens / Alamy / Profimedia Images
Geert Wilders, Foto: Jaap Arriens / Alamy / Profimedia Images

Politicianul islamofob Geert Wilders a promis sâmbătă că va deveni în cele din urmă prim-ministru al Țărilor de Jos, după alegerile în care partidul său a câștigat cele mai multe locuri în parlament, chiar dacă asta înseamnă că va „continua să-și modereze” pozițiile, relatează Reuters.

Într-o postare lungă pe X, fostă Twitter, Wilders și-a a exprimat frustrarea față de alte partide pentru aparenta lipsă de dorință a acestora de a coopera cu Partidul Libertății (PVV), dar a spus că va „continua să-și modereze” pozițiile dacă va fi necesar pentru a câștiga putere.

„Astăzi, mâine sau poimâine, PVV va face parte din guvern și voi fi prim-ministru al acestei frumoase țări”, a scris Wilders.

Deși Partidul Libertății lui Wilders (PVV) a obținut 37 de mandate din totalul de 150, devansând cu mult alianţa Verzi-Partidul Laburist (GL-PvdA, 25 de mandate) şi VVd (24), se estimează că partidul său va ocupa doar 25% din locurile din parlamentul olandez.

Asta înseamnă că va trebui să coopereze cu cel puțin două partide mai moderate pentru a forma un guvern.

Vineri, partidul conservator VVD al primului ministru în exercițiu Mark Rutte, care împărtășește multe dintre opiniile lui Wilders cu privire imigrație, a declarat că nu se va alătura PVV pentru crearea unui guvern.

Cu toate acestea, noul lider al VVD, Dilan Yesilgoz, nu a exclus să ofere sprijin extern guvernului lui Wilders.

Pieter Omtzigt, care conduce partidul centrist NSC și este, de asemenea, văzut ca un partener probabil într-un guvern al lui Wilders, a spus că cooperarea va fi dificilă din cauza pozițiilor extreme exprimate de Wilders care par să încalce Constituția olandeză privind libertatea religioasă.

Discuțiile coaliției olandeze durează de obicei luni de zile, iar pozițiile cu privire la disponibilitatea partidelor de a lucra unul cu celălalt se pot schimba odată cu trecerea timpului.

Dacă Wilders nu poate forma un guvern, combinații mai centriste care exclud PVV sunt teoretic posibile, în timp ce noi alegeri ar fi o ultimă soluție.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro