Conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei a fost declarată proiect de importanță națională
Conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei a fost declarată proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat miercuri de Guvern. Proiectul, în valoare estimată de 27.331.245 lei, a fost inclus în Planul național de dezvoltare și modernizare al Transgaz.
În prezent în zona Pojorâta – Vatra Dornei nu există conductă de alimentare cu gaze. Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Acești combustibili sunt folosiți și pentru încălzirea spațiilor societăților comerciale și a obiectivelor social culturale existente, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei este o parte dintr-un obiectiv de construire a unei conducte de gaze naturale din regiune, proiect care a fost preluat, în anul 2010, de către Transgaz, context în care tronsonul de conductă Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei în lungime de 35,67 km a fost reproiectat în conformitate cu normele tehnice în vigoare și cu situația obiectivelor existente în teren.
Într-o prima etapă, în anul 2017, a fost pus în funcțiune tronsonul de conducta de la Câmpulung Moldovenesc la Pojorâta în lungime de 9,28 km. De atunci și până acum s-au modificat normele tehnice de proiectare, astfel încât acum proiectul tehnic include și detaliile tehnice specifice tronsonului Pojorâta – Vatra Dornei.
Municipiul Vatra Dornei are o populație de aproximativ 16.850 de locuitori, fiind al cincilea centru urban ca mărime al județului Suceava, funcționează cu o centrală pe rumeguș, existând reale probleme în furnizarea energiei termice către populație și agenții economici, situație care se regăsește în toată zona de munte a județului Suceava.