PNL va vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu – surse oficiale
Liberalii vor vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu în Parlament, susțin surse oficiale. „PNL va aplica prevederile statutare, în funcție de evoluția și starea procesuală”, se arată în comunicarea surselor citate. Anunțul vine în contextul în care DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă pentru achiziție supraevaluată de vaccinuri anti-COVID în pandemie.
Florin Cîțu a demisionat în aprilie 2022 de la șefia PNL, la doar șase luni de la instalarea în funcția de președinte al partidului, în contextul în care liderii partidului care l-au susținut au cerut schimbarea sa din funcție și organizarea rapidă a unui nou congres al PNL.
În 25 septembrie, premierul Florin Cîțu a câștigat cursa pentru șefia Partidului Național Liberal cu mai puțin de 1.000 de voturi în plus față de contracandidatul său, Ludovic Orban. Înconjurat și susținut puternic de „echipa câștigătoare”, Cîțu a fost sprijinit puternic și de către președintele Klaus Iohannis.
Aceeași echipă, dar și în jur de 50 de lideri de filiale, au pus la cale debarcarea sa de la șefia partidului și un congres al partidului în care să îl aleagă președinte pe Nicolae Ciucă.
Artizanii debarcării lui Cîțu au fost Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan, adică exact susținătorii lui Cîțu pentru preluarea șefiei PNL. Demersul a avut loc în contextul în care în interiorul PNL există tensiuni și nemulțumiri legate de modul în care Cîțu a gestionat bucătăria internă a partidului, dar și de opoziția publică a acestuia față de partenerii de guvernare, în speță PSD.
Decăderea lui Florin Cîțu a survenit din 2021 după ce a fost demis din funcția de premier în octombrie în urma moțiunii de cenzură depusă de PSD și susținută și de USR și AUR. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.
Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu a fost unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281 – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.