Nord Stream 2 vrea o derogare de la noile reguli europene privind piața gazelor naturale
Nord Stream 2 vrea să obțină o derogare de la noile reguli europene privind transportul gazelor naturale, potrivit unei solicitări adresate Comisiei Europene, scrie AFP.
Scrisoarea, adresată președintelui executivului european Jean-Claude Juncker, pledează pentru o „reglementare amiabilă” după recenta revizuire a regulamentului european privind piața gazelor și care ar afecta direct noul gazoduct pentru care directorul Nord Stream 2 Matthias Warnig cere o derogare.
„Ar fi nerezonabil și discriminatoriu din partea UE să conceapă directiva amendată și derogarea de asemenea manieră încât doar Nord Stream 2 să fie afectat semnificativ”, scrie Warnig.
„Problema”, spune el, „este că au fost investite resurse financiare considerabile în infrastructură” iar regulile de proprietate și de operare ale acestei infrastructuri sunt fundamental schimbate prin noile reglementări.
Nord Stream 2 pledează pentru obținerea unei derogări, prevăzute de noua reglementare, dar care nu se aplică decât proiectelor „complete” la momentul intrării în vigoare a noilor reguli, cel mai probabil în vara lui 2019.
Ori, potrivit Nord Stream 2, totul depinde de cum este interpretat acest punct: dacă NS2 poate argumenta că structura care intră sub incidența legislației (partea situată în Germania) va fi terminată, gazoductul în sine nu va fi operațional până în vară – și nici chiar până la sfârșitul anului.
Revizuirea directivei gaz impune regulile pieței comune gazoductelor provenite din țări din afara UE și care traversează blocul comunitar, pentru a garanta transparența, accesul terților la infrastructuri și separarea activităților între furnizori și gestionarii rețelelor.
Proiectul gazoductului, în care sunt asociați Gazprom, majoritar, și companii europene (germanii Wintershall și Uniper, anglo-olandezii Shell, francezii Engie și austriecii OMV) nu corespunde în special ultimei cerințe.
La începutul lui martie, peste 800 de km ai gazoductului erau deja construiți pentru acest proiect de 1.200 km între Rusia și Germania, cu două conducte instalate paralel.
În scrisoare, Nord Stream 2 arată că peste 5,8 miliarde de euro au fost deja investiți în planificare și construcție. Potrivit lui Warnig, proiectul va permite o reducere a prețului gazelor cu 13% până în 2020 și crearea de 31.000 de locuri de muncă în UE.