Sari direct la conținut

Merkel nu vrea să le spună germanilor că vremurile bune ar putea fi pe sfârșite

Merkel nu vrea să le spună germanilor că vremurile bune ar putea fi pe sfârșite

Guvernul cancelarului Angela Merkel vede probleme la orizont pentru economia germană, dar alegătorii nu zăresc încă norii de furtună, scrie Bloomberg.

Acest lucru le dă bătăi de cap autorităților germane în ceea ce privește modul de abordare a riscurilor, fără a submina ritmul în care Merkel intră în ultimii ani ai carierei sale politice. În timp ce guvernul anticipează doar o scurtă încetinire înainte de a se relua creșterea anul viitor, semnalele liderilor sugerează că se pregătesc pentru un rezultat mult mai dur.

Liderii care se pregătesc să preia conducerea atunci când Merkel va pleca sunt, de asemenea, îngrijorați. Potrivit acestora, alegătorii ar putea fi surprinși de un șoc economic în mijlocul tranziției politice.

Anxietatea guvernului este cel mai clar semn al planului său riscant de a pune pe picioare Deutsche Bank AG printr-o fuziune cu competitorul național Commerzbank AG. Faptul că miniștrii sunt pregătiți să încaseze o lovitură politică pentru tăierea a aproximativ 30.000 de locuri de muncă arată cât de în serios iau aceștia amenințarea unei recesiuni.

Merkel a evitat cu atenție să dea un semnal de alarmă, chiar dacă Brexit-ul, încetinirea Chinei și tensiunile comerciale ale SUA apasă asupra economiei germane. Într-un discurs în Bundestag săptămâna trecută, ea a spus parlamentarilor că se așteaptă la o „perioada de creștere“, în timp ce perspectivele pentru Uniunea Europeană au devenit „oarecum înnorate.“

Ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, a declarat într-un interviu săptămâna aceasta că este gata să utilizeze orice spațiu fiscal disponibil pentru a stimula economia în eventualitatea unei crize, deși a exclus schimbarea regulilor pentru a avea mai multe mijloace disponibile.

În discursul său adresat Bundestagului, Merkel a declarat că datoria germană îndeplinește acum unul dintre principalele criterii de stabilitate ale zonei euro.

Germania a ieșit din criza financiară acum 10 ani din cauza cererii puternice din partea Chinei pentru mașinile sale germane. Aceasta a contribuit la o perioadă istorică de creștere neîntreruptă și un șomaj scăzut până șa un nivel record. Dar protecționismul președintelui american Donald Trump a tras pe drepta mașina de export a Germaniei.

Ultimul semn a venit săptămâna trecută, când Consiliul Experților Economici a redus prognoza de creștere pentru 2019, la 0,8%, de la 1,8% anterior, însă, prevede o revenire de 1,4% anul viitor.

Încurajată de o piață a muncii robustă, încrederea consumatorilor germani rămâne puternică – cu previziunile din aprilie de 10,4 puncte, în scădere ușoară de la 11 puncte în luna februarie a anului trecut. Optimismul a alimentat consumul intern, luând povara de pe exporturi.

Deși îngrijorările se intensifică la Berlin, mesajul din cercul lui Merkel este clar: nu clătinați barca.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro