Tensiuni interne la Curtea de Apel Constanța: Conducerea acuză că Adunarea Generală în care a fost hotărâtă suspendarea activităților a fost ilegală / Judecătorii spun că președintele are propria interpretare a dispozițiilor legale
Conducerea Curții de Apel Constanța acuză că Adunarea generală în care a fost luată decizia susținerii demersurilor în vederea abrogării OUG7/2019 și suspendarea activităților de judecată pentru o durată de 30 minute până pe 1 martie a fost organizată ilegal, pentru că nu s-a înregistrat o cerere de convocare la solicitarea unei treimi din numărul de judecători ai instanței, iar convocarea nu a fost făcută de către președintele instanței. Pe de altă parte, judecătorii care au participat la Adunarea Generală cu pricina spun că a ședința a fost legitimă, prin prisma faptului că aceasta a fost convocată la solicitarea unei treimi din numărul judecătorilor.
Potrivit unui comunicat publicat marți, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Constanța, care s-a întrunit la cererea a 32 de judecători, a hotărât suspendarea activităților timp de 30 de minute zilnic până pe 1 martie.
Judecătorii Curții de Apel Constanța spuneau în comunicat că au decis să susțină toate demersurile în vederea abrogării în totalitate a Ordonanței 7 și să ceară președintelui CSM să sesizeze CCR pentru constatarea unui conflict juridic de natură constituțională, precum și efectuarea tuturor demersurilor legale de către Avocatul Poporului pentru sesizarea CCR cu privire la mai multe OUG-uri, inclusiv OUG 7.
Ulterior, șefii instituției, judecătorii Epure Marius Cristian și Marcu Eleni Cristina, au publicat un alt comunicat de presă în care acuză că Adunarea a fost nelegală și susțin că ”procedura de înregistrare a actelor doveditoare privind desfășurarea presupusei adunări generale nu a fost respectată în mod conform”.
După acest drept la replică al conducerii Curții de Apel Constanța, și judecătorii care s-au întrunit în Adunarea Generală revin cu un răspuns public la acuzațiile șefilor lor, subliniind că ”adunările generale ale judecătorilor se convoacă și la solicitarea unei treimi din numărul judecătorilor care fac parte din acestea”.
”Dispozițiile menționate, alături de cele ale art. 50 alin. 4 din Legea nr. 304/2004 și art. 17 alin. 3-6 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, conferă legitimitate proprie în convocarea adunării generale a judecătorilor unei treimi din numărul judecătorilor instanței, precum și Plenului Consiliului Superior al Magistraturii și colegiului de conducere al instanței. Această legitimitate acordată unei treimi din numărul judecătorilor reprezintă reflectarea unui drept propriu acordat judecătorilor, care nu este în nici un fel condiționat de o solicitare adresată președintelui instanței și aprobată de acesta”, arată comunicatul judecătorilor, publicat de juridice.ro.
Aceștia precizează că deși convocarea adunării generale a judecătorilor a fost adusă la cunoștința conducerii Curții de Apel Constanța, atât în cursul zilelor de 25 și 26 februarie 2019 (…) ”Președintele Curții de Apel Constanța a apreciat, în urma propriei interpretări a dispozițiilor legale în materie, că această adunare nu poate avea loc la solicitarea unei treimi din numărul judecătorilor, fapt pentru care a părăsit ședința”.