Sari direct la conținut

Studiu privind efectele OUG 114 pe piața gazelor: Pierd producătorii români și bugetul de stat, câștigă rușii de la Gazprom și marii furnizori

HotNews.ro
Impact asupra bugetului de stat, Foto: Deloitte
Impact asupra bugetului de stat, Foto: Deloitte

​Bugetul de stat va pierde peste 2,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă valoarea unor ajutoare de stat esențiale acordate într-un an. Producătorii români de gaze, în special cei mai mici, vor fi discriminați față de furnizori. Producția internă de gaze va stagna sau chiar se va reduce în următorii ani, crescând importurile din Rusia. Toate acestea sunt efecte ale OUG 114/2018, potrivit unui studiu realizat de Deloitte și prezentat împreună cu Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). Posibili mari câștigători ar putea fi rușii de la Gazprom, cei mai mari furnizori, dar și producătorii de îngrășăminte chimice.

Precizăm că în România cei mai mari furnizori sunt E.ON și Engie. De altfel și Niculae Havrilet, consilier al ministrului Energiei, a spus, recent, că marii câștigători sunt furnizorii de pe piața reglementată.

Studiul mai arată că alte efecte ar urma să fie declanșarea unor investigații la nivel european pe tema unui potențial ajutor de stat pentru consumatorii industriali. Consumatorii industriali români vor beneficia de prețuri interne ale gazului stabilite în mod arbitrar la o valoare plafonată, mult sub prețurile pieței, ceea ce va duce la acuzații din partea comunității europene privind primirea unui ajutor de stat. Aceasta în condițiile în care producătorii vor fi obligați să vândă gaze, timp de trei ani, la preț plafonat, inclusiv consumatorilor industriali. Unul dintre beneficiari ar putea fi producătorul de îngrășăminte chimice Interagro, societate aflată în insolvență și controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.

În urma aplicării OUG 114/2018, piața concurențială a gazelor din România va înceta în cele din urmă să existe în perioada aprilie 2019 – martie 2022. Obligația de a vinde gaze naturale la un preț reglementat va face concurența în producția de gaze naturale să scadă, întrucât producătorii independenți mici nu își vor putea finanța operațiunile la un preț plafonat, spune ROPEPCA.

Studiul Deloitte arată că, deși interesul consumatorilor casnici a fost anunțat ca fiind în centrul acestor măsuri de reglementare, impactul lor multiplu asupra prețului final, prin introducerea impozitului de 2% pe cifra de afaceri aplicat tarifelor, sau prin recuperarea pierderilor din trecut ale furnizorilor către consumatori casnici, pot duce la un preț cu amănuntul mai mare, contrar scopului OUG 114/2018.

Pentru consumatorii casnici cu venituri mici, o soluție ar fi fost implementarea conceptului de consumator vulnerabil, prin care să se acorde sprijin financiar direct celor care au nevoie. Astfel, s-ar fi evitat subvenționarea gospodăriilor care depășesc venitul mediu la nivel regional/național.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active, prin eforturile companiilor din sector, asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale.

Vezi aici studiul Deloitte

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro