Sari direct la conținut

Cum răspunde ministrul Justiției criticilor Comisiei Europene: "I-am trimis o scrisoare lui Frans Timmermans în care i-am prezentat ordonanța de modificare a legilor justiției"

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Hotnews
Comisia Europeana, Foto: Hotnews

Ministrul Justiției a anunțat, joi, întrebat cum răspunde criticilor aduse de Comisia Europeană după adoptarea Ordonanței de Urgență care modifică din nou cele trei legi ale justiției, că i-a trimis o scrisoare prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care i-a „prezentat ordonanța”, Tudorel Toader refuzând însă să dea detalii. Un alt contestatar al ordonanței a fost Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar Toader a avut un mesaj și pentru aceasta: „CSM să-și vadă în curtea lui de atribuțiile pe care le are”.

Întrebat de jurnaliști despre criticile aduse de Comisia Europeană, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că i-a trimis o scrisoare prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermans.

„I-am prezentat ordonanța de modificare a legilor justiției și vă mulțumesc”, a spus Toader, fără alte comentarii.

Întrebat dacă l-a informat pe oficialul CE despre o anchetă în curs în România referitoare la acesta, Toader a spus: „Nu am vorbit şi nu vorbesc despre dosare în curs”.

„Deocamdată am trimis scrisoarea către Timmermans şi pe parcurs vă voi da detalii”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Un alt contestatar al Ordonanței a fost Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar Toader a avut un mesaj și pentru aceasta: „CSM să-și vadă în curtea lui de atribuțiile pe care le are: CSM să-și vadă în curtea lui, de atribuțiile pe care le are”.

Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial. Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.

Comisia Europeană „urmărește cu mare îngrijorare” noile modificări operate de Guvern prin ordonanță de urgență în domeniul justiției, care „par a fi în contradicție” cu recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare al Bruxelles-ului, a declarat, miercuri, pentru Hotnews, un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro