Niculae Havrileț, Ministerul Energiei: OUG 114 a fost solicitată de cei care câștigă din ea/ În energie, marii câștigători sunt furnizorii de pe piața reglementată
Furnizorii care livrează energie şi gaze consumatorilor casnici sunt marii câștigători ai OUG 114/2018. „Ordonanța a fost solicitată de cei care câștigă din ea”, a declarat, joi, Niculae Havrilet, consilier al ministrului Energiei şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres. Reamintim că OUG 114/2018 privind suprataxarea mediului de afaceri prevede, printre altele, revenirea consumatorilor casnici pe piața reglementată și înghețarea prețurilor la gaze și energie electrică.
Niculae Havrileț nu a spus numele furnizorilor, însă cei care ar urma să livreze energie electrică în zona reglementată sunt Enel, CEZ, E.ON și Electrica. În zona gazelor, marii furnizori și E.ON și Engie.
„Ordonanţa a fost solicitată de cei care câştigă din ea. Aşa cum avem un mix al energiei, aşa avem şi un mix al intereselor. Dacă vrem să vedem cine este câştigător, nu o să-l vedem aici, aici au venit cei care pierd din ordonanţă, cei care câştigă nu sunt aici. Câştigă cei care au piaţa reglementată asigurată şi venitul asigurat. Ei sunt marii câştigători şi pentru că îşi păstrează piaţa îngheţată”, a spus Havrileț, potrivit Agerpes.
Acesta a mai spus că şi consumatorii casnici sunt câştigători, pentru că şi ei au fost protejaţi, a adăugat Havrileţ.
„De ce a trebuit să fie dată această ordonanţă? A trebuit să fie dată pentru că funcţionarea pieţei în ultimul an nu a fost una predictibilă, pentru că nu au fost îndeplinite anumite caracteristici fundamentale ale pieţei liberalizate. Nu a funcţionat, spre exemplu, mecanismul consumatorului vulnerabil şi nu au funcţionat alte reglementări, alte mecanisme care se autoreglementează în cadrul unei pieţe liberalizate”, a arătat reprezentantul Ministerului Energiei.
HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că prevederile din OUG 114/2018 referitoare la sectorul energetic vor afecta foarte mult companiile de stat din energie. Ordonanța de urgență prevede taxarea tuturor companiilor din domeniul gazelor și a energiei electrice cu 2% din cifra de afaceri. De asemenea, producătorii și furnizorii de gaze vor fi obligați să vândă gazele cu maxim 68 lei/MWh timp de trei ani, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. În ceea ce privește prețul energiei, acesta va fi plafonat la un nivel redus, tot timp de trei ani, pentru consumatorii casnici.
Potrivit Ordonanței și a legislației secundare pe care o elaborează zilele acestea autoritatea de reglementare (ANRE), consumatorii casnici care au încheiat pe piața liberă contracte cu furnizorii se pot întoarce în regim reglementat. Aceștia vor beneficia de energie electrică și gaze naturale la prețuri mici, timp de trei ani. Însă, toate aceste reglementări afectează foarte mult companiile energetice, în special cele de stat.
Citește și:
- Efectele plafonării prețurilor la gaze: Profitul companiei de stat Romgaz va scădea cu 420 milioane de lei
- Dai în multinaționale, dar crapă companiile românești
- Încă o lovitură asupra companiilor energetice de stat și asupra economiei de la autorități: Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă energie ieftină și să obțină profituri mici
- ANALIZĂ Cum vor pierde și vor falimenta companii energetice de stat din cauza deciziilor luate de Guvernul Dăncilă