Summit extraordinar islamo-arab: „Sărutăm mâinile Hamas” / Ţările arabe, divizate în legătură cu atitudinea faţă de Israel
Arabia Saudită și țările musulmane au cerut sâmbătă „încetarea imediată” a operațiunilor militare din Gaza, susținând la un summit comun islamo-arab de la Riad că Israelul poartă responsabilitatea pentru „crimele” împotriva palestinienilor, scrie Reuters. „Sărutăm mâinile Hamas pentru rezistența sa împotriva Israelului”, a spus președintele Iranului, Ebrahim Raisi.
Prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a adunat lideri arabi și musulmani la acest summit, în contextul în care regatul a încercat să-și exercite influența pentru a presa Statele Unite și Israel să pună capăt ostilităților din Gaza.
La întâlnirea de la Riad au participat zeci de lideri, inclusiv președintele iranian Ebrahim Raisi, președintele turc Tayyip Erdogan, emirul Qatar-ului Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani și președintele sirian Bashar al-Assad, care a fost reprimit în Liga Arabă la începutul acestui an.
Prințul Mohammed a spus că regatul „condamnă și respinge categoric acest război barbar împotriva fraților noștri din Palestina”. „Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară care demonstrează eșecul Consiliului de Securitate și al comunității internaționale de a pune capăt încălcărilor flagrante ale legilor internaționale de către Israel”, a spus prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în discursul său, conform Reuters.
Un „război genocidar”
Președintele palestinian Mahmoud Abbas a acuzat, la rândul său, că palestinienii se confruntă cu un „război genocidar” și a cerut Statelor Unite să pună capăt „agresiunii” israeliene.
Tot la summitul de la Riad, președintele Turciei a cerut o conferință internațională de pace pentru a găsi o soluție permanentă la conflictul dintre Israel și palestinieni. „Ceea ce avem nevoie în Gaza nu sunt pauze de câteva ore, mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului”, a spus Erdogan.
Iranul cere ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept „organizaţie teroristă”
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi le-a cerut ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept „organizaţie teroristă”, conform AFP şi Reuters.
În discursul său adresat liderilor arabi şi musulmani reuniţi în capitala saudită, Raisi a chemat ţările musulmane să se pregătească să-i „înarmeze pe palestinieni dacă crimele de război ale Israelului continuă”.
„Armata israeliană trebuie să fie recunoscută ca organizaţie teroristă”, a declarat preşedintele iranian în timpul reuniunii de urgenţă a Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) consacrată războiului dintre Israel şi Hamas.
Hamas, susţinută de Iran, care o consideră „mişcare de eliberare”, este clasificată drept organizaţie teroristă, mai ales de Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană, aminteşte AFP.
„Acum, când organizaţiile internaţionale au devenit inutile, trebuie să jucăm un rol”, a adăugat Raisi, îndemnând ţările musulmane „să rupă toate relaţiile politice şi economice” cu Israelul, pe care Iranul nu îl recunoaşte.
„Nu există altă cale decât să reziste în faţa Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistenţa ei împotriva Israelului”, a spus Raisi în discursul său.
El a cerut „un boicot comercial împotriva regimului sionist, în special în sectorul energetic”.
Ebrahim Raisi a acuzat din nou Statele Unite că sunt „principalul partener” al Israelului „în aceste crime”: „America a intrat de fapt direct în război trimiţând nave în estul Mediteranei”.
Vizita lui Ebrahim Raisi la Riad este prima în Arabia Saudită de la anunţul-surpriză în martie privind restabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări după cei au fost rupte şapte ani.
Țările arabe, divizate
Emirul Qatarului a reamintit că ţara sa, unde se află mai mulţi lideri Hamas, încearcă să medieze eliberarea ostaticilor israelieni şi speră că se va ajunge în curând la un armistiţiu umanitar. „Cât timp va mai trata comunitatea internaţională Israelul ca şi cum ar fi mai presus de legile internaţionale?”, a întrebat el retoric pe un ton acuzator.
Regatul saudit trebuia să găzduiască două summituri extraordinare, cel al Organizaţiei Cooperării Islamice şi cel al Ligii Arabe, sâmbătă şi duminică. Summitul comun de sâmbătă a înlocuit cele două reuniuni, având în vedere situaţia „extraordinară” din Gaza, a declarat Ministerul saudit de Externe.
Hamas a cerut participanţilor la summit să ia „o decizie istorică şi decisivă şi să acţioneze pentru a opri imediat agresiunea sionistă”.
Miniştrii de externe arabi au fost însă divizaţi, deoarece unele ţări, în frunte cu Algeria, au cerut o întrerupere completă a legăturilor diplomatice cu Israelul, au declarat doi delegaţi pentru Reuters. Însă alte ţări arabe, care au stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, au ripostat, subliniind necesitatea de a menţine deschise canalele de discuţie cu guvernul lui Netanyahu.
Războiul a bulversat alianţele tradiţionale din Orientul Mijlociu, deoarece Riadul a intrat într-un dialog mai apropiat cu Iranul, a respins presiunea americană de a condamna Hamas şi şi-a suspendat planurile de a normaliza relaţiile cu Israelul, scrie Reuters, conform News.ro.
Rezoluția finală a summitului
Rezoluţia finală emisă de summitul comun arab şi islamic de la Riad cere încetarea a ceea ce descrie ca fiind agresiunea Israelului împotriva Gaza, precum şi a „crimelor de război şi a masacrelor barbare, brutale şi inumane”, relatează CNN, potrivit News.ro.
„Condamnăm agresiunea israeliană împotriva Fâşiei Gaza, crimele de război şi masacrele barbare, brutale şi inumane comise de guvernul colonial de ocupaţie împotriva poporului palestinian, inclusiv în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est. Cerem ca aceasta să fie oprită imediat”, se arată în rezoluţie.
În declaraţie se precizează că summitul respinge caracterizarea acestui „război de răzbunare ca fiind (unul de) autoapărare” şi cere încetarea asediului din Gaza, precum şi intrarea imediată a convoaielor de ajutor umanitar, inclusiv alimente, medicamente şi combustibil.
De asemenea, liderii cer Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să ia o „decizie decisivă şi obligatorie” care să impună încetarea agresiunii.
„Cerem Consiliului de Securitate să ia o decizie imediată prin care să condamne distrugerea barbară de către Israel a spitalelor din Fâşia Gaza şi să nu mai împiedice intrarea medicamentelor, alimentelor şi combustibilului”, se arată în text.
Rezoluţia a cerut, de asemenea, Curţii Penale Internaţionale să efectueze o anchetă cu privire la ceea ce a descris drept crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de Israel împotriva poporului palestinian, în toate teritoriile palestiniene ocupate.
De asemenea, rezoluţia a cerut tuturor ţărilor să înceteze exportul de arme şi muniţii către Israel, folosite de armata sa şi de „coloniştii terorişti care ucid palestinieni şi le distrug casele”.
În cadrul summitului s-a afirmat că o „pace justă, durabilă şi cuprinzătoare” este singura cale de a garanta securitatea şi stabilitatea pentru populaţia din regiune.
„Protecţia împotriva ciclurilor de violenţă şi a războaielor nu va fi realizată fără a pune capăt ocupaţiei israeliene. … Considerăm Israelul, puterea de ocupaţie, responsabil pentru continuarea şi agravarea conflictului ca urmare a agresiunii sale împotriva drepturilor omului”, spun liderii arabi şi musulmani.