Presa bulgară: Şapte state din UE cumpără gaz rusesc mai ieftin decât Bulgaria/ România plătește mai puțin fiind în poziția de a putea negocia
Plăteşte oare Bulgaria mai mult pentru gazul rusesc, în comparaţie cu celelalte state din Uniunea Europeană, ori tarifele stabilite în contractul pe termen lung cu Gazprom sunt suficient de bune? Această întrebare veche a primit un răspuns nou în ultimul raport al Comisiei Europene privind piaţa gazelor.
Din datele celui de-al doilea trimestru al anului reiese că şapte state din UE cumpără mai ieftin decât Bulgaria gaz rusesc. Aici vorbim de preţurile de livrare pentru gazul rusesc până la graniţa respectivul stat, fără a fi introduse taxele de acces, transport şi depozitare.
O parte dintre state primesc preţuri mai bune, probabil pentru că au o piaţă imensă – Germania şi Italia, de exemplu. Alte state însă, cum este România, par a fi în poziţia de a negocia, datorită alternativelor pe care le au., potrivit Capital Bulgaria, citată de Rador.
Ce arată datele Comisiei Europene
Preţurile pentru gazul rusesc sunt mai bune decât cele pentru Bulgaria în Letonia, Lituania, Germania, Grecia, România, Italia şi Ungaria. Cei mai mulţi dintre noi, însă, plătesc doar în Slovacia, Cehia, Slovenia şi Estonia. Este de remarcat faptul că tarifele mai bune sunt obţinute de către statele care au acces la surse alternative de gaze (în principal LNG), cum sunt Italia, Grecia şi Lituania, gazul natural se comercializează în aşa-numitele hub-uri (Germania, Ungaria) sau au gaze proprii (România).
În aceste cazuri, în mod evident, concurenţa are influenţă, în timp ce la zece ani de la prima criză a gazului şi sistarea livrărilor, Bulgaria încă mai e pe deplin dependentă de importurile din Rusia. Prima legătură reală cu un alt furnizor se va realiza abia atunci când se va construi conexiunea cu Grecia – prin anul 2021. Astfel, în prezent, singura opţiune pentru preţuri mai bune sunt negocierile cu Gazprom, însă nu este exclus ca în cadrul acestora să se obţină exact efectul invers – preţuri mai mari.
Noile oportunităţi şi pericole
Posibilitatea de renegociere a condiţiilor în contractul pe termen lung între Bulgaria şi Gazprom a venit în urma deciziei Comisiei Europene din data de 24 mai anul acesta. Potrivit acestuia, compania rusă de gaze trebuie să elimine toate restricţiile impuse clienţilor săi cu privire la revânzarea de gaze peste graniţă, să permită ca fluxurile de gaze să curgă către şi din statele baltice şi Bulgaria, care încă sunt izolate de alte state membre, din cauza faptului că nu există interconectări, precum şi să garanteze că preţul gazului pentru Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, reflectă nivelul preţurilor din pieţe concurente de gaze din Europa de Vest.
Se aşteaptă ca negocierile între Bulgargaz şi Gazprom să înceapă în luna noiembrie, după ce, la sfârşitul lui septembrie, au fost semnate anexele la contract, care permit asta. Pe scurt, conform noilor reguli, preţul la gaze poate fi revizuit la solicitarea vânzătorului sau cumpărătorului, dacă există o schimbare semnificativă a circumstanţelor economice pe pieţele europene de gaze, care sunt în afara controlului statelor şi/sau dacă preţul nu reflectă schimbarea de preţuri la frontiera Germaniei, Franţei şi Italiei, ori modificarea preţurilor la gaze la centrele de distribuţie a gazelor TTF şi NCG. Teoretic, acest lucru oferă posibilitatea obţinerii unor preţuri de piaţă. În prezent, însă, o asemenea abordare ar avea efecte negative pentru Bulgaria. Motivul este legat de faptul că preţurile la bursă sunt mai mari decât cele pe care Bulgaria le primeşte acum.
Bulgaria are unul dintre cele mai scăzute prețuri finale ale gazelor pentru gospodării ca valoare absolută, însă acest lucru se schimbă semnificativ dacă datele au în vedere paritatea puterii de cumpărare. De asemenea, de o importanţă-cheie sunt impozitele şi taxele, care se calculează ca preţ final – în Bulgaria acestea sunt mici şi compensează astfel preţul de livrare mai mare al gazului, în detrimentul bugetului.
Astfel, se ajunge din nou la problema alternativelor de import, sau mai degrabă absenţa acestora, ceea ce reprezintă principalul motiv ca Bulgaria să plătească mai mult pentru gaze naturale, în comparaţie cu o serie de alte state, potrivit rador care citează Capital.bg.