Sari direct la conținut

​Business report: Puterea de cumpărare la nivel de oraş – Bucureştiul devansează Budapesta dar se plasează în urma Braşovului; Trei argumente care demonteaza mitul războiului economic declanșat de Vest împotriva României; Îşi revine Tarom? La şase luni, are cele mai mari venituri din ultimii patru ani și pierderi la jumătate faţă de 2017

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Trei argumente care demonteaza mitul războiului economic declanșat de Vest împotriva României. Argumentele – folosite peste tot în regiune – pot fi foarte ușor demontate. 1. Străinii mulg țara de bani. Veniturile din investiții pe care străinii le scot din România se înregistrează în contul curent. Investițiile străinilor sunt înregistrate în poziția investițională. Dacă ar fi adevărat că străinii scot din România mai mulți bani decât investesc, atunci suma veniturilor din investiții din 1990 încoace ar trebui să fie mai mare decât poziția investițională. Nu doar că acest lucru nu este adevărat; diferența se mărește continuu în favoarea investițiilor străine. Mai mult, profitul reinvestit de firmele străine se înregistrează ca o ieșire de bani în contul curent și o intrare în investițiile străine directe, potrivit G4media.ro.

Puterea de cumpărare la nivel de oraş – Bucureştiul devansează Budapesta dar se plasează în urma Braşovului. Bucureştiul devansează de puţin Budapesta dar se plasează după Sofia, Varşovia, Praga şi Berlin în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a localnicilor, potrivit datelor furnizate de site-ul american specializat numbeo.com. La nivelul ţării noastre, dintre oraşele mai mari, Capitala este depăşită doar de Braşov, dar se situează ceva mai bine decât Cluj, Iaşi, Timişoara sau Constanţa. Ce ne penalizează în mod neaşteptat sunt costurile întâlnite în restaurante, care le depăşesc binişor pe cele din Sofia şi Budapesta, sunt similare cu cele din Varşovia dar mai mari decât la Praga, potrivit cursdeguvernare.ro.

Premieră: O asociaţie de consumatori strânge bani să îşi facă propria firmă de furnizare de gaze şi energie. „Vom fi o forţă”. Liviu Popa a înfiinţat „Asociaţia Consumatorilor şi Micilor Producători de Energie” (ACMPE), localizată în Sighişoara, o entitate non-profit care urmăreşte protejarea intereselor consumatorilor de energie şi gaze. Consumatorii trebuie să se asocieze şi să participe cu bani la capitalul unei noi firme de furnizare, care să fie doar a lor. Mai mulţi consumatori înseamnă consum mare, deci şi o putere mai mare de negociere în piaţă şi posibilitatea de a obţine preţuri mai mici. Au nevoie să strângă cel puţin un milion de euro, bani care ar fi suficienţi pentru începerea şi susţinerea business-ului., potrivit Economica.net.

Situaţie fără precedent în România: Lipsesc un milion de angajaţi. Avem o ţară care oferă mii de locuri de muncă, dar am ajuns în situaţia în care nu are cine să le ocupe. Şomajul care a ajuns la început de an la minime istorice şi migraţia forţei de muncă, în special cea tânără, le dau bătăi de cap angajatorilor care se confruntă cu cel mai mare deficit de talente din ultimii 11 ani. Sunt peste 61.000 de joburi neocupate în economie, iar declinul demografic face ca tot mai puțini tineri să intre pe piața muncii, potrivit Capital.ro.

Pro Infrastructura, despre un segment în șantier din Autostrada Transilvania: „În ritmul actual, finalizarea în 2019 este imposibilă”. Infrastructura de România se „îmbogățește” numai cu mici bucăți de autostradă, și acelea cu întârzieri. Pare să fie cazul unui alt sector de Autostradă Transilvania, unde progresul de șantier nu se prea vede, după cum arată noile filmări ale Asociației Pro Infrastructură, care monitorizează lucrările de drumuri din țară. Este vorba despre un tronson de aproape 15,7 km construit de compania Straco, între Câmpia Turzii și Chețani (Luduș), potrivit Actual de Cluj.

Presa rusă: Gazprom se pregătește să construiască un nou gazoduc. ”Gazprom” a început să proiecteze un gazoduct în China din Sahalin. După ”Forța Siberiei”, acest proiect ar putea fi al doilea în ceea ce privește livrarea de gaze rusești prin conductă în R.P.D.Coreeană. Consumul și importul de gaze în China cresc rapid, iar prețurile au atins un nivel care face proiectul atrăgător pentru ”Gazprom”. Analiștii însă nu se așteaptă ca contractul cu caracter obligatoriu cu chinezii să fie semnat repede, deoarece compania Gazprom nu a soluționat problema-cheie a valorificării zăcământului de la Iujno-Kirinsk, aflat sub incidența sancțiunilor SUA, potrivit Rador, care citează Komersant.ru.

Îşi revine Tarom? La şase luni, are cele mai mari venituri din ultimii patru ani și pierderi la jumătate faţă de 2017. Compania națională Tarom a înregistrat în primele șase luni din acest an cele mai mari venituri și afaceri din ultimele patru semestre, arată situația financiară semestrială pentru acest an. Oficialii operatorului se așteaptă la un profit simbolic pentru 2018, iar acest lucru ar putea fi posibil având în vedere faptul că cele două avioane închiriate au intrat în serviciul comercial de-abia din luna iunie. Iar lunile de vară sunt cele mai profitabile pentru companiile aeriene. În plus, Tarom și-a mărit și portofoliul de destinații, potrivit Economica.net.

Codul Fiscal: Propunerile mediului de afaceri și lunga listă de probleme sensibile a Fiscului. Actualul Cod Fiscal impune, ca urmare a excesului de zel al MFP, praguri de mai multe ori mai mici de deducere, de maxim 200.000 euro din costurile împrumuturilor firmelor de la o instituție financiară, de la un terț sau chiar de la propriul acționar sau asociat, la care se mai adaugă doar 10% din EBITDA. Mai mult, România s-a grăbit să adopte deja praguri mult mai severe decât maximele directivei europene, care a acordat o perioadă de implementare până la 31 decembrie 2023 în anumite condiții, precum şi opțiunea privind anumite limite de deductibilitate şi plafoane, scrie cursdeguvrnare.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro