Sindicaliștii din apărare, ordine publică și securitate națională ies în stradă, pe 17 ianuarie, în Capitală. Ce revendicări au
Organizațiile sindicale din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au anunțat miercuri seară declanșarea acțiunilor de protest comune, care vor avea loc în București, informează Agerpres.
Într-un comunicat de presă, organizațiile sindicale – F.S.N.P.P.C., Sindicatul EUROPOL, Sindicatul SIDEPOL, Sindicatul PRO LEX, Sindicatul DECUS, SNPTF, Federația Publisind – SNPP, FSANP, FSSP, Forumul Militarilor SAOPSNAJ, Sindicatul Diamantul, Federația Smart Lex, Asociația Pensionarilor ANP, Federația „A. I. CUZA”, Federația Vlad Țepeș, Sindicatul SNAP Ștefan cel Mare – anunță că vor avea un protest comun pe data de 17 ianuarie, între orele 12.00 și 16.00.
Protestatarii se vor aduna în Piața Constituției, apoi se vor deplasa în marș spre Ministerul de Finanțe, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și Guvern.
Revendicările vizează plata sporului / majorării pentru munca prestată de polițiști, polițiști de penitenciare și militari, în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale și alte zile declarate de lege ca fiind nelucrătoare (modificarea urgentă a OUG 156/2024) și indexarea pensiilor militare cu ultima rată medie anuală a inflației.
Polițiștii din mai multe orașe au protestat miercuri față de prevederile ordonanței „trenuleț”, nemulțumiți că le vor scădea drastic veniturile după ce nu vor mai fi plătiți pentru orele suplimentare și cele lucrate în weekend și de sărbătorile legale.
Feroviarii și rezerviștii militari vor protesta și ei, în fața Guvernului
Tot miercuri, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate și Asociația Militarilor din România (ROMIL) au anunțat că organizează, pe 24 ianuarie, între orele 13.00 – 16.00, un protest în Piața Victoriei, scopul fiind „impulsionarea rezolvării promisiunilor făcute de Guvernul României delegațiilor federațiilor cu ocazia mitingului din 29 noiembrie 2024 și a unor situații apărute între timp gen ordonanța-trenuleț”.
Potrivit protocolului privind organizarea și desfășurarea adunării publice solicitată pentru 24 ianuarie 2025, eliberat de Primăria Municipiului București, la protest sunt așteptați aproximativ 30.000 de oameni.
Traficul rutier în Piața Victoriei va fi resistematizat în ziua protestului, începând cu ora 13.00, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens în fața Guvernului, între B-dul Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulația pe Calea Victoriei, B-dul. Ion Mihalache, str. Buzești și B-dul Lascăr Catargiu.
Ceferiști, militari, polițiști, mineri, siderurgiști, energeticieni și alte categorii socio-profesionale din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian și a altor structuri confederale au protestat, pe 29 noiembrie, în Piața Victoriei, acțiunea fiind o continuare a celor două mitinguri organizate în data de 26 septembrie la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, respectiv pe 25 octombrie la Guvern, la care au participat peste 30.000 de persoane, nemulțumite de condițiile de muncă, de salarizare și de pensionare.
Guvernul a adoptat ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare, supranumită „Ordonanţa trenuleţ”, care urmăreşte stoparea creşterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB (19 miliarde de lei) şi majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR.