Cum a fost depășit RCS&RDS de Orange la viteza medie de internet fix din 2017: Diferență uriașă între numărul de teste făcute de clienții celor doi operatori
Orange, liderul pieței de comunicații mobile, s-a clasat pe primul loc la viteza medie de internet fix în 2017, depășind RCS&RDS, liderul pieței de comunicații fixe, conform testelor făcute de clienții celor doi operatori în Netograf.ro, aplicația gestionată de arbitrul telecom (ANCOM), unde utilizatorii pot testa și evalua gratuit performanța furnizorilor de internet. Orange furnizează internet fix cu viteze de până la 1Gbps în baza unui contract de acces la rețeaua fixă urbană de fibră optică a Telekom România. ANCOM a publicat doar vitezele furnizorilor, fără să comunice un factor esențial: numărul de teste. Acesta poate fi văzut însă în aplicație și arată o diferență uriașă: 838 de teste pe fir la Orange, față de peste 52.000 de teste la RCS&RDS.
Cu 834 de teste pe fir și 1664 de teste pe wireless realizate de clienții Orange care au acces la rețeaua urbană de fibră optică a Telekom, liderul pieței mobile apare în statisticile ANCOM ca furnizorul de internet care a oferit cele mai mari viteze medii de internet fix în 2017: 300,45 Mbps – viteză de download și 269,56 Mbps – viteză de upload pe fir, respectiv 78,90 Mbps viteză de download și 76,29 Mbps – viteză de upload pe wireless.
De cealaltă parte, RCS&RDS, liderul pieței de comunicații fixe și cel care de regulă ocupa prima poziție în acest top al vitezelor, s-a clasat anul trecut pe locul doi, un factor esențial fiind însă numărul mare de teste făcute de clienții săi nu doar din mediul urban: 52.437 măsurători pe fix și 78.010 măsurători pe wireless.
În consecință și vitezele au fost mai mici: 220,14 Mbps viteză de dowload și 200,40 Mbps viteză de upload pe fir, în timp ce pe wireless a avut o viteză medie de dowload de 67,22 Mbps și o viteză medie de upload de 75,05 mbps.
Topul vitezelor de internet fix in 2017
Foto: ANCOM
La solicitarea HotNews.ro de a oferi o explicație privind modificarea clasamentului vitezelor de internet fix, oficialii ANCOM s-au mărginit doar la a spune că: „statisticile generate pot fi influențate de factori multipli, de la numărul de utilizatori ai unui furnizor care testează serviciul contract, vitezele aferente ofertelor promovate și incluse în Netograf, perioada anului în care se efectuează testele (de exemplu, după lansarea unor oferte comerciale) și până la condițiile de efectuare a testului (detaliate pe secțiunea dedicată de pe netograf.ro).”, fără a preciza numărul de teste efectuat de clienții Orange și RCS&RDS.
- Această informație privind numărul de teste făcute de clienții furnizorilor nu apare nici în raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2017.
De altfel,RCS&RDS a reacționat, la solicitarea HotNews.ro, precizând că „în cazul unui număr mic de teste nu putem vorbi de o relevanță statistică a acestor teste, acestea putând fi influențate (în cazul rețelei Digi vorbim de zeci de mii de teste efectuate în 2017, în rețeaua de internet fix, față de câteva sute sau mii în cazul altor rețele”.
De cealaltă parte, explicația transmisă de Orange la solicitarea HotNews.ro a fost că „oferă servicii de internet folosind cea mai performantă tehnologie de acces FTTH (fibber to the home şi fibber to the building). Tehnologia permite clienţior Orange să atingă viteze de download de până la 1 Gbps şi respectiv 500 Mbps, în cazul vitezelor de upload.” și că „de asemenea, vitezele mari inregistrate de clienţii Orange au fost posibile şi datorită conexiunilor de mare capacitate pe care Orange le are către reţelele externe.”