„Le voi da un miliard de dolari dacă își schimbă numele în Dickipedia". Elon Musk, în conflict deschis cu unul dintre fondatorii Wikipedia
Miliardarul Elon Musk a oferit un miliard de dolari Wikipedia, enciclopedia gratuită online, cu condiția ca aceasta să-și schimbe numele în „Dickipedia”, relatează The Hill.
Proprietarul X a făcut oferta într-o postare pe platforma cunoscută anterior drept Twitter.
Disputa cu cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, pare să fi început în urmă cu o săptămână, când antreprenorul britanic-american și-a exprimat dificultatea de a verifica „jurnaliștii adevărați” de cei „falși” în contextul conflictului israeliano-palestinian.
După ce a preluat conducerea companiei Twitter, Elon Musk a scos bifa albastră, atribuită unui cont verificat, iar utilizatorii au fost nevoiți să plătească pentru acest serviciu. Iar schimbarea politicii platformei de socializare este folosită în mod curent pentru a răspândi informații false.
„Afirmații și contraafirmații în mișcare rapidă, iar @elonmusk a eliminat toate funcțiile de bază care făceau cât de cât posibil să deosebească jurnaliștii adevărați de cei falși”, a scris Wales, notează NME.
Fast moving claims and counter claims, and @elonmusk has removed all the core features that made it even remotely possible to tell real journalists from fakes.
— Jimmy Wales (@jimmy_wales) October 17, 2023
În replică, Musk a scris: „Vă rugăm să reparați Wokipedia”, iar în zilele următoare a criticat enciclopedia online într-o serie de tweet-uri.
Please fix wokipedia
— Elon Musk (@elonmusk) October 18, 2023
Cel mai bogat om din lume a postat și o captură de ecran cu mesajul cofondatorului Wikipedia, Jimmy Wales, în care afirma că site-ul „nu este de vânzare”.
I will give them a billion dollars if they change their name to Dickipedia https://t.co/wxoHQdRICy
— Elon Musk (@elonmusk) October 22, 2023
„Le voi da un miliard de dolari dacă își schimbă numele în Dickipedia”, a scris CEO-ul Musk.
„Vă rog să adăugați asta la (emoticoanele cu vaci și rahat) de pe pagina mea de wiki”, a continuat el într-o altă postare. „Pentru acuratețe”.
Când jurnalistul Ed Krassenstein a sugerat ca enciclopedia online să accepte oferta, spunând că „poate oricând să o schimbe la loc după ce ia banii”, Musk a adăugat o condiție la oferta sa.
„Minim un an. Adică, nu sunt un prost lol”, a scris el.
Fundația Wikimedia, criticată de Musk
Musk a criticat duminică în repetate rânduri Fundația Wikimedia, organizația nonprofit care susține și operează Wikipedia, pentru că a cerut bani.
„V-ați întrebat vreodată de ce Fundația Wikimedia vrea atât de mulți bani? Cu siguranță nu este nevoie de ei pentru a administra Wikipedia”, a scris Musk pe X.
„Poți să pui literalmente o copie a întregului text pe telefonul tău! Deci, pentru ce sunt banii? Mințile curioase vor să știe…”, a continuat proprietarul fostului Twitter.
Aplicația „Community Notes”, care permite utilizatorilor să se înscrie pentru a deveni colaboratori și să creeze note la postări pentru context, a lăsat o explicație sub postarea sa, precizând inițial că Wikipedia gestionează „peste 25 de miliarde de vizualizări de pagini pe lună și are peste 44 de milioane de editări de pagini pe lună, ceea ce necesită costuri de operare substanțiale”.
De asemenea, a precizat că organizația angajează auditori financiari terți, ale căror rapoarte sunt puse la dispoziția publicului.
De atunci, fundația a prezentat cheltuielile, 146 de milioane de dolari, și a făcut o listă în care se specifică unde se duc banii.
Luni, Wikipedia a avut o reacție prin postarea unei declarații pe X, platforma deținută de Musk.
„Wikipedia este singurul site din top zece cele mai vizitate site-uri globale care este administrat de o organizație non-profit – și cu o fracțiune din buget și personal”, au scris reprezentanții Wikipedia.
„Nu suntem finanțați din publicitate, nu percepem o taxă de abonament și nu vă vindem datele.”
Wikipedia is the only website in the top-ten most-visited global websites to be run by a nonprofit – and at a fraction of the budget and staffing.
We are not funded by advertising, we don’t charge a subscription fee, and we don’t sell your data.
Read: https://t.co/w6LXXV2n20 pic.twitter.com/cE5GvSGUrM
— Wikipedia (@Wikipedia) October 23, 2023
Dispute între Musk și Wikipedia
Nu este prima dată când sunt săgeți trase către CEO-ul Tesla. Wales a fost un critic deschis al lui Musk. În luna mai, fondatorul Wikipedia a condamnat decizia lui Musk de a cenzura criticii înainte de alegerile prezidențiale din Turcia.
„Ceea ce a făcut Wikipedia: ne-am apărat cu tărie principiile și am luptat până la Curtea Supremă din Turcia și am câștigat”, a scris Wales ca răspuns la o postare a lui Musk care își apăra decizia. „Aceasta este ceea ce înseamnă să tratezi libertatea de exprimare ca pe un principiu și nu ca pe un slogan.”
Musk a fost supus unor critici acerbe în unele cercuri pentru dezinformarea pe X de când a cumpărat platforma și a instituit o serie de schimbări.
Jimmy Wales a fondat enciclopedia online Wikipedia în anul 2001, alături de Larry Sanger.