Business report: Nivelul prețurilor din România, față de cel din statele UE; Schemă de ajutor de stat pentru transportatori; Guvernul a dat undă verde primăriilor să prelungeasă haosul imobiliar încă cinci ani
Nivelul prețurilor din România, față de cel din statele UE Nivelul prețurilor din România s-a situat în 2017 la 52% din media UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2017 referitor la costul relativ al mărfurilor și serviciilor în țările membre. Acest nivel ne-a plasat pe penultimul loc între cele 28 de state membre, înaintea Bulgariei (48%), dar în urma Poloniei (56%). Pe podiumul celor mai scumpe ţări europene s-au situat Luxemburg (127% faţă de media UE), Irlanda şi Suedia (fiecare cu câte 125%). Ele au fost urmate de Finlanda (122%) şi Marea Britanie (117%) iar Italia a fost statul în care nivelul preţurilor s-a plasat cel mai aproape de media UE (101%). Pe categorii, țara noastră figurează cu cele mai mici preţuri la mâncare și băuturi nealcoolice (exact categoria la care ocupăm detașat primul loc ca pondere în coșul de consum al unei gospodării) și pe locul al doilea la băuturi alcoolice plus tutun (ceea ce nu e tocmai bine din perspectiva sănătății), respectiv la categoria restaurante și hoteluri (în ambele cazuri, după Bulgaria), scrie Curs de Guvernare.
Schemă de ajutor de stat pentru transportatori Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea transportatorilor, în vederea restituirii către aceştia a diferenţei de acciză ca urmare a majorării preţului la motorină. Memorandumul a fost luat în discuţie la propunerea Ministerului Finanţelor. „Se referă acest memorandum la instituirea unei scheme de ajutor de stat care prevede sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane regulat sau ocazional, exclusiv transportul local public de persoane. Prin această schemă de ajutor de stat se restituie sumele reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorină utilizate drept combustibil pentru motor, de la bugetul de stat, în baza unor decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, potrivit Romania Libera.
Guvernul a dat undă verde primăriilor să prelungeasă haosul imobiliar încă cinci ani Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care permite primăriilor a căror Planuri Urbanistice Generale expiră anul acesta, adică aproape jumătate din total, să le mai prelungească termenul de valabilitate până în 2023. Primarul General al Bucureştiului, Gabriela Firea, a anunţat în repetate rânduri că va actualiza anul acesta planul vechi de 18 ani, însă arhitecţii sunt sceptici. Noua lege aduce şi alte schimbări vitale pentru urbanism. Anul acesta expiră circa 48% din totalul Planurilor Urbanistice Generale (PUG) ale ţării, în 2019 alte circa 6%, iar în 2020 încă aproximativ 7%, potrivit informaţiilor obţinute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) de la primării. Trebuie precizat că o mare parte din documentaţiile de urbanism au fost realizate înainte de anul 2003, iar legea în vigoare nu mai permitea prelungirea valabilităţii acestora după finalul anului 2018, relatează Capital.
Noul Cadru de Parteneriat de Ţară cu România al Băncii Mondiale: Nu este suficientă adoptarea de legi și strategii Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat un nou Cadru de Parteneriat de Ţară (CPT) cu România, pentru o perioadă de cinci ani (2019 – 2023). Pârghia strategică a rolului Grupului Băncii Mondiale în realizarea de „reforme instituționale cu prioritate ridicată va reprezenta punctul central al programului”. Este una dintre „lecțiile” desprinse din raportul privind perioada anterioară (2014- 2018), potrivit documentului. „O atenție mai mare trebuie acordată pentru susținerea implementării de reforme instituționale conform noului Cadru al Parteneriatului de Țară (CPT)”, mai spune raportul Băncii Mondiale (BM). Realizările formale, precum adoptarea de noi legi și strategii „nu sunt suficiente pentru facilitarea schimbărilor instituționale sustenabile”, este o altă concluzie a analizei perioadei anterioare, informează Curs de Guvernare.
Guvernul a adoptat ”Programul Investeşte în tine” Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă prin care a fost aprobat Programul ‘Investeşte în tine’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. ‘Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost adoptat Programul ‘Investeşte în tine’. (…) Este un program care îşi propune să contribuie la creşterea forţei de muncă în acele zone ale ţării unde se simte lipsa calificărilor în mai multe domenii’, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, beneficiarii programului sunt, în primul rând, tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Muncii. ‘Aceştia au, prin program, acces la finanţare, care constă în acordarea unui credit în valoare maximă de 40.000 de lei, garantat în proporţie de 80% de către stat. Dacă beneficiarul este angajat sau se angajează pe perioada derulării programului, poate beneficia în plus (…) de 20.000 de lei’, a explicat Barbu, potrivit Economica.
Bariere majore în calea investițiilor Hidroelectrica. Proiecte de peste 200 mil. euro stau blocate de luni bune Într-un sector în care investițiile în capacități noi de producție de energie electrică pot fi numerate pe degete, autoritățile găsesc fel de fel de chichițe pentru a bloca sau opri proiecte de sute de milioane de euro. “E-Distribuţie Banat acordă tot sprijinul pentru proiectul CHE Bretea, subliniind că emiterea certificatului de racordare pentru această centrală este posibilă doar în condiţiile legale şi a cadrului de reglementare, după ce beneficiarul Hidroelectrica îşi îndeplineşte obligaţia de a realiza linia electrică de înaltă tensiune CHE Bretea- Călan, pentru a conecta centrala la reţeaua de distribuţie”, ne-au transmis reprezentanţii Enel. Mai mult, aceştia afirmă că reprezentanţii E-Distribuţie au participat la o serie de întâlniri cu reprezentanţii Hidroelectrica şi ai altor părţi şi instituţii implicate, în cadrul cărora au propus soluţii pentru continuarea proiectului, acestea fiind în analiza Hidroelectrica, precizează Capital.
Rompetrol cumpără compania bulgară Synergon Petroleum, care operează o reţea de 30 de benzinării, şi ajunge la 84 de staţii în Bulgaria Preţul tranzacţiei nu a fost dezvăluit, precizează portalul de ştiri SeeNews, care citează un comunicat al consiliului concurenţei din Bulgaria. Tranzacţia va avea un efect asupra pieţei de retail a carburanţilor auto din Bulgaria, se mai spune în comunicat. Rompetrol Bulgaria deţine deja o reţea de 54 de benzinării, care va ajunge la 84 de unităţi, dacă tranzacţia va fi avizată fără alte condiţii de autoritatea pentru concurenţă. Synergon operează 30 de staţii de distribuţie a carburanţilor auto, puncte de alimentare cu gaz şi un depozit de gaz lichefiat lângă Sofia. Are 230 de angajaţi. Synergon Petroleum este subsidiară a Synergon Holding, fondul înfiinţat de Bulgaria în 1996 pentru privatizarea companiilor de stat, arată Economica.