Sari direct la conținut

PensionsEurope, federația asociațiilor naționale de pensii private din Europa, cere Guvernului Dăncilă să păstreze arhitectura sistemului de pensii private din România

HotNews.ro
Sigla PensionsEurope, Foto: PensionsEurope
Sigla PensionsEurope, Foto: PensionsEurope

România se confruntă cu provocări demografice, care sunt mult mai mari decât cele din majoritatea țărilor din UE, a atenționat miercuri PensionsEurope, federația asociațiilor naționale de pensii private din Europa. „Predictibilitatea și stabilitatea legislativă sunt esențiale pentru succesul oricărui sistem de economii pe termen lung menit să asigure pensionarea decentă a peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri și solicităm Guvernului să nu introducă măsuri care ar putea deteriora rolul pensiilor administrate privat din România.”, spune Matti Leppälä, CEO și Secretar General al PensionsEurope.

  • „România se confruntă cu mari provocări demografice, care sunt mult mai mari decât cele pentru cele mai multe țări din UE. Populația sa a scăzut cu aproximativ 3,5 milioane de cetățeni în ultimii 30 de ani și se preconizează că va scădea cu alte 4,7 milioane până în 2070. Declinul demografic este reflectat de o agravare severă a ratei dependenței demografice (rata vârstnicilor / populației active), care este proiectat să crească de la 26,3% în 2016 la 56,7% în 2060.
  • Acest lucru înseamnă că vor exista mai puțin de două persoane de vârstă activă pentru fiecare pensionar. Faptul că mai puțini oameni activi vor trebui să susțină un număr din ce în ce mai mare de pensionari pune o presiune extremă asupra finanțelor publice ale țării și necesită măsuri menite să asigure sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului de pensii din România.”, se arată în comunicatul PensionsEurope.

Federația europeană amintește că un raport al Comisiei Europene publicat în luna aprilie din acest an arată evidențiază faptul că, deși sistemul de pensii din România asigură în prezent o bună înlocuire a veniturilor muncii, situația se va schimba între 2016 și 2056, deoarece rata de înlocuire (raportul pensie / salariu din sistemul de pensii de stat) – este prognozat să se înjumatățească în toate scenariile.

PensionsEurope atenționează că, în aceste condiții, vor exista consecințe concrete și alarmante asupra pensiilor și este clar că un sistem de pensii publice de tip „pay-as-you-go” nu va fi suficient. Oamenii trebuie să economisească pentru propriile lor pensii. Fedetația susține că cea mai importantă măsură de a obține pensii adecvate și durabile pe termen lung este încurajarea și facilitarea pensiilor private și spune că România a dezvoltat cu rezultate foarte bune sistemul de pensii administrate privat, așa-numitul Pilon II de pensii.

Nu în cele din urmă, PensionsEurope amintește de apelul făcut de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) împreună cu alte 14 organizații de afaceri, asociații profesionale, instituții de piață și reprezentanți ai consumatorilor au făcut duminică, 20 mai, un apel către autorități pentru a menține arhitectura sistemului de pensii private din România, poziție care este susținută și de Federația europeană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro