4-6 mai. Fericiri de weekend: "Ace si Opiu" cu Lepage/ "Cațavencii și tribul lor"/ Max Belciug și Febra Spaniolă/ Licitație: bolul cu pasăre magică, de pe vremea lui Hongzhi
Weekend. Ce faci?Vezi: piesa de teatru „Ace și Opiu” a lui Lepage, de la Festivalul Shakespeare, de Teatru – Craiova.Citește: cartea mea „Cațavencii și tribul lor”. Despre cum se face umorul. Cum se apără. Este istoria mea în grupul de satiră Cațavencu.Ascultă:chitaristul Max Belciug la Fotocabinet în Febra spaniolă.Licitează: un bol desenat cu o misterioasă pasăre și din secolul 16.Împodobește-te: bijuterii de la AUTOR.Bea: Mud rose.
Cum v-am spus și ieri. Curajul lui Pătraru nu-i destul. Umorul lui trebuie apărat. De ce? Nu-i de ajuns să fii cu gluma în sânge.Mai tare e că umorul presupune și o picătură de etică. Confruntarea asta dintre umor și morală. E nasoală. Dintre aplauze-admirație și uitare.
Asta poți citi și în cartea mea despre grupul Cațavencilor. cațavencii,cei mai frumoși nebuni ai marilor tiraje și orașe inteligente din România. Da, până prin 2000. Veți citi cum s-a născut o nebunie de Cațavencu, din vânzarea unui tv color. Cum a devenit o afacere. Cum politicienii și acoliții lor, oamenii de afaceri, au dat loviturile de grație. Și cum, restul, esențialul, l-a făcut personalitatea puternică a fiecărui Cațavenc în parte. Este o istorie a supremației umorului în România, timp de peste 15 ani, dar este și o istorie cu morală despre cum se pierde morala. Sunt interviuri cu Ion Iliescu, Sorin Ovidiu Vântu. Mărturiile echipei de aur: Doru Bușcu, Mircea Toma, Viorel Moțoc, Patrick Andre de Hillerin, Răzvan Cucui, Sorin Vulpe.
Fiind Stan Pățitul, vorba aia, repet: Pătraru are nevoie de susținere.Gestul lui de kamikaze îl poate transforma în „cap de porc” dacă nu-i suntem aproape.
Astăzi, vineri, 4 Mai,cântă Max Belciug Febra spaniolă la Muzeul Micul Paris/Fotocabinet. Max e categoria grea. Exigent cu sine și cu Dumnezeul lui chitarist, se arată greu în public. Și când se arată nu-sencurcă, nu merge cu ciurucurile. Aici se potrivește cu Eugen Ciocan, amfitronul Fotocabinetului. Aceeași cruzime a exigenței.
Sâmbătă 5 mai și duminică, 6 mai, mergeți la Craiova. N-ai altă șansă. Ieși din cușca întreprinderilor ieftine, cu cazuri sociale și transpuneri de viață cerșetoare de milă. Este ”Ace si Opiu”, în regia lui Robert Lepage, ”geniul regiei mondiale contemporane” (după Peter Brook, alt geniu). Ce-nseamnă geniu? Să ai în privire diavolul, să vezi lucrurile cum nu le vede nimeni dintre contemporani.
Tot pe 5 și 6 mai, între 10.00 și 18.00 la Teatrul Național București esteAUTOR – Târg internațional de bijuterie contemporană.Vin peste 80 de designeri, din 5 continente si din peste 28 de taro. Peste 1000 de bijuterii. Ai voie să arăți ca un păun. să pui pe tine zeci de podoabe. de ce? C-o să fie greu să te decizi.
Duminică, din plictis, bagă-te pe o licitație:
Bol-bol, dar știi că mă apucă imaginația. Imediat m-am gândit la „Demon with Bowl (Exhibition Enlargement)” a lui Damien Hirst.
Și, de ce nu, bea vin MUD din bol.
Și cu bolul în mână, Dansează! O Amnezie: