Urmeaza miercurea de foc in Parlament: vot pentru modificarea regulamentului, asteptarea publicarii in Monitorul Oficial, apoi vot la doua legi ale Justitiei
Miercuri, plenul Camerei Deputatilor va da votul pentru propunerea de modificare a regulamentului initiata de Florin Iordache, care va permite coalitiei PSD-ALDE sa evite dezbaterile pe legile controversate. Tot miercuri, plenul va dezbate ultimele doua proiecte din pachetul de trei legi care modifica radical sistemul de Justitie: proiectul pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si proiectul pentru modificarea Legii 317/2004 privind CSM.
UPDATE 19.48: Membrii Comisiei pentru regulament au fost convocati in aceasta seara pentru o sedinta a comisiei miercuri dimineata, la ora 9, cu o ora inaintea sedintei de plen.
- Pe ordinea de zi figureaza si proiectul de lege al UDMR de infiintare a Liceului Romano-Catolic de la Targu-Mures, potrivit unor surse parlamentare, desi acest proiect nu are raport de la comisia de invatamant, obligatoriu procedural.
- De remarcat ca PSD si ALDE au nevoie de voturile UDMR pentru schimbarea regulamentului. Ieri, reprezentantii UDMR au votat in comisie contra schimbarii regulamentului. Ramane de vazut daca miercuri va exista o eventuala razgandire in plen a UDMR
Ordinea de zi a Camerei Deputatilor pentru sedinta de plen de miercuri indica faptul ca in plen vor fi dezbatute si alte proiecte de lege, plasate intre modificarea la regulament si dezbaterile pe legile justitiei, printre care modificarea la OUG privind TVA Split.
Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca planul coalitiei PSD-ALDE ar fi urmatorul: votarea rapida a modificarilor la regulament, urmata de dezbaterea unor alte proiecte – timp in care modificarile la regulamentul Camerei Deputatilor sa fie publicate in Monitorul Oficial si sa intre in vigoare – dupa care sa vina votul la cele doua proiecte „fierbinti” din Justitie.
De ce ar avea nevoie coalitia PSD-ALDE de intrarea rapida in vigoare a modificarilor la regulament? Tocmai pentru a scurta dezbaterile la cele doua proiecte din Justitie. Reamintim ca proiectul de modificare a regulamentului, initiat de Florin Iordache, prevede ca in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazuri. Cu alte cuvinte, Opozitia nu va mai avea la dispozitie timpul necesar pentru a-si sustine amendamentele si in plen, astfel incat votul la cele doua proiecte controversate va deveni o formalitate.
Propunerea lui Iordache de modificare a regulamentului a fost respinsa luni de Comisia de regulament, unde UDMR a votat impotriva, insa este posibil ca noi modificari sa fie facute direct in sedinta de plen de miercuri..