Rusia: Pierderea satelitului meteo, la sfarsitul lui noiembrie, a fost provocata de o eroare de calcul
Pierderea unui satelit lansat la finalul lunii noiembrie de pe cosmodromul Vostochny, in extremul orient rusesc, a fost provocata de o eroare de calcul, a anuntat marti agentia spatiala a Rusiei, Roskosmos, citata de AFP.
In 28 noiembrie, Rusia a pierdut contactul cu satelitul meteorologic Meteor lansat in urma cu cateva ore de o racheta Soyuz de pe noul cosmodrom al Rusiei.
„Algoritmul sistemului de navigare a condus la o orientare incorecta pentru decolarea etajului superior (al satelitului) dupa ce s-a detasat de racheta”, a declarat, pentru agentia ruseasca de presa Interfax, vicepresedintele Roskosmos, Alexandre Ivanov.
Drept urmare, etajul superior al satelitului a efectuat o rotatie in sensul gresit, ceea ce a condus la pierderea sa, a precizat acesta, vorbind despre o „eroare neobisnuita”.
„Din nefericire, ne-am confruntat cu o problema care nu e legat de calitate, de rigoarea in industria spatiala, ci de o particularitate a softului folosit”, care are deja 20 de ani vechime, a afirmat Ivanov.
Urmatoarea lansare a unei rachete, prevazuta pentru 22 decembrie, a fost amanata, a adaugat acesta.
Pierderea satelitului meteo – care era insotit de 18 incarcaturi utile ale unor institutii sau companii din Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Suedia si Norvegia – a reprezentat un nou esec rasunator pentru industria spatiala ruseasca, care s-a confruntat cu mai multe probleme in ultimii ani.
Aceasta pierdere reprezinta un esec stanjenitor si pentru cosmodromul Vostochny, un proiect cu un cost imens destinat sa reduca dependenta Rusiei de legendara baza din Baikonur, in stepele Kazahstanului, si care ar fi trebuit sa marcheze renasterea unei industrii umilite de mai multe esecuri rasunatoare in ultimii ani.
Prima decolare de pe acest cosmodrom a avut loc in 28 aprilie 2016 in prezenta presedintelui Vladimir Putin, dupa o intarziere de 24 de ore si o prima tentativa ratata cu o zi in urma.
Lansarea a trebuit sa fie anulata in extremis la prima tentativa din cauza unor probleme la un cablu, starnind furia lui Putin, care l-a criticat dur, atunci, pe vicepremierul rus insarcinat cu sectorul spatial Dmitri Rogozin si pe Igor Komarov, seful Roskosmos.
Presedintele rus l-a demis pe unul dintre principalii responsabili ai sectorului, Leonid Shalimov, al carui holding de stat Avtomatika a fost considerat vinovat pentru eroarea tehnica.
Decisa in 2007 de Vladimir Putin si demarata in 2012, constructia cosmodromului Vostochny a fost calificata drept „cel mai mare santier al tarii” de catre presa rusa si a costat intre 300 si 400 de miliarde de ruble (intre 4 si 5,3 miliarde de euro).
Constructia a fost marcata de multiple scandaluri de coruptie si justitia a deschis zeci de anchete pentru deturnare de fonduri.
Prima rampa de lansare, destinata navetelor Soyuz, nu a fost definitivata decat la inceputul lui 2016 iar prima decolare pentru a doua rampa, care va lansa viitoarele rachete Angara, care vor inlocui vechile rachete Proton, nu e prevazuta inainte de 2021.
Vostochny, construit pe locul unei foste baze sovietice de rachete, este mai aproape de ecuator decat baza din Plesetsk, in nordul Rusiei, un parametru care faciliteaza lansarile pe orbita.
Rusia a precizat insa ca va continua sa foloseasca pana in 2023 Baikonur, pe care Moscova il inchiriaza cu 115 milioane de euro anual dupa caderea URSS. Acesta este singurul mijloc de a ajunge la Statia Spatiala Internationala (ISS).
Inaintea acestui nou esec, Rusia s-a confruntat cu o serie de accidente rasunatoare incepand in 2015, precum pierderea unei navete cargo Progress care trebuia sa ajunga la ISS in aprilie si esecul lansatorului Proton care trebuia sa puna pe orbita un satelit de comunicatii in mai.
In decembrie 2016, o nava-cargo Progres care trebuia sa aprovizioneze ISS a fost pierduta la putin timp dupa ce a decolat de pe cosmodromul din Baikonur din cauza unei probleme la motorul rachetei de lansare Soyuz.
In urma acestui accident, au fost descoperite defecte la majoritatea motoarelor produse pentru rachetele Proton folosite pentru a amplasa pe orbita sateliti si asamblate in aceeasi uzina de la Voronej (500 km sud de Moscova) ca si cele pentru rachetele Soyuz.