Sari direct la conținut

VIDEO Turcia: Erdogan a inaugurat o nouă biserică la Istanbul, prima construită în 100 de ani de republică

HotNews.ro
Recep Tayyip Erdogan, la inaugurarea unei biserici ortodoxe siriace la Istanbul, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Recep Tayyip Erdogan, la inaugurarea unei biserici ortodoxe siriace la Istanbul, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat duminică o biserică siriacă la Istanbul, lăudând coexistenţa comunităţilor, o premieră în republica laică şi majoritar musulmană a Turciei, fondată în 1923, relatează AFP și Agerpres.

„Evrei, creştini, suntem fericiţi că toate comunităţile din ţara noastră trăiesc împreună”, a spus preşedintele turc în faţa unei mulţimi de demnitari religioşi şi oficiali, în timp ce violenţele fac ravagii în Israel şi teritoriile palestiniene.

„Există multe probleme în întreaga lume astăzi. Turcia este o ţară în care mai multe comunităţi au trăit în pace timp de secole”, a adăugat el.

„I-am protejat întotdeauna pe cei oprimaţi în faţa opresorului, este datoria noastră”, a spus Erdogan, menţionând că „20 de biserici” au fost renovate în întreaga ţară de când a venit la putere în urmă cu 20 de ani.

Sait Susin, preşedintele Fundaţiei Asiriene din Istanbul, şi-a exprimat entuziasmul cu o zi înainte de deschiderea bisericii pentru credincioşi: „Aceasta este prima biserică construită după fondarea Republicii turce şi care îşi va deschide porţile. Suntem foarte fericiţi”.

Amplasată pe ţărmul european al Bosforului, în cartierul periferic Yeşilkoy, unde locuiesc majoritatea creştinilor siriaci din Turcia – ceilalţi trăiesc în sud-estul ţării, în apropiere de graniţa cu Siria -, biserica ortodoxă Sfântul Efrem a fost finanţată de această comunitate alcătuită din 17.000 de membri.

Impunătorul edificiu alb, situat în centrul unui cartier plin de verdeaţă, a fost conceput pentru a primi simultan 750 de credincioşi.

Biserica ortodoxă siriacă Sf. Efrem din Istanbul, Turcia (Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Şeful statului turc, care a pus deja prima piatră de temelie într-o ceremonie organizată în august 2019, ceruse Primăriei din Istanbul să găsească un teren disponibil.

Un an mai târziu, în iulie 2020, preşedintele Erdogan, un musulman evlavios şi conservator, a transformat Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee şi a cerut apoi transformarea Bisericii Sfântului Mântuitor din Chora, construită şi ea de tot bizantini în secolul al V-lea e.n. şi care a rămas de atunci închisă pentru public.

Prima biserică construită în Turcia după fondarea Republicii turce în 1923

Biserica Sfântul Efrem ar fi trebuit inaugurată în februarie 2023, dar ceremonia a fost amânată din cauza puternicului seism care a transformat în ruine sudul Turciei, făcând cel puţin 50.000 de morţi, şi a devastat oraşul Antakya, fostul Antiohia, unul dintre leagănele creştinătăţii.

Siriacii ortodocşi se roagă în aramaică, o limbă străveche care ar fi fost vorbită şi de Iisus. Situat până în 1932 la Mardin, în sud-estul Turciei, sediul bisericii lor se află în zilele noastre la Damasc, în Siria.

Biserica Sfântul Efrem este prima biserică construită în Turcia după fondarea Republicii turce în 1923 de Mustafa Kemal Ataturk, reaminteşte Sait Susin.

Pe parcursul ultimului secol, unele dintre bisericile existente au putut fi restaurate şi alte câteva mici edificii creştine au putut să îi primească pe credincioşii lor într-o atmosferă discretă.

Însă acest lucru se întâmpla „fără o permisiune oficială”, a declarat el pentru agenţia de presă Anadolu. „Este pentru prima oară când o biserică a fost construită în mod oficial. Este o mare sursă de mândrie”, a adăugat el, spunând că se aşteaptă la numeroşi vizitatori din întreaga ţară şi chiar din străinătate.

Membrii minorităţii creştine din Turcia, care reprezintă 0,2% din populaţie, potrivit estimărilor disponibile – întrucât această ţară laică nu deţine statistici despre culte -, se plâng cu regularitate că sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua într-o ţară covârşitor musulmană cu 82 de milioane de locuitori.

După inaugurarea oficială, prima liturghie, denumită „Binecuvântarea bisericii”, va avea loc duminica viitoare, pe 15 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro