Sari direct la conținut

A murit Matteo Denaro, șeful mafiei siciliene

HotNews.ro
Matteo Denaro, arestat in Italia, Foto: Vincenzo Nuzzolese/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Matteo Denaro, arestat in Italia, Foto: Vincenzo Nuzzolese/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Celebrul şef al mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, capturat în ianuarie după trei decenii de când a fugit, a murit într-un spital din centrul Italiei, a anunţat luni agenţia de presă ANSA.

În vârstă de 62 de ani, el suferea de cancer la colon pentru care a cerut tratament în timp ce era fugar, decizie care a atras atenţia autorităţilor care l-au arestat într-o clinică din Palermo.

Căutat timp de 30 de ani de toate forţele de poliţie din Italia, Matteo Messina Denaro a fost un asasin nemilos, ultimul reprezentant al vechii gărzi a Cosa Nostra, scrie AFP.

„Aş putea umple un cimitir cu oamenii pe care i-am omorât eu însumi”, s-ar fi lăudat el unui prieten, potrivit declaraţiilor relatate de presa italiană care a contribuit la construirea reputaţiei acestui criminal, care a comis prima sa crimă la vârsta de 18 ani.

Poreclit Diabolik, după protagonistul criminal al unei celebre benzi desenate italiene, al cărei fan era, acest bărbat condamnat de şase ori la închisoare pe viaţă a fost şeful Cosa Nostra în provincia Trapani, în vestul Siciliei, chiar dacă puterea sa se întindea până la Palermo, capitala insulei.

Născut la 26 aprilie 1962 la Castelvetrano (sud-vestul Siciliei), Matteo Denaro a fost propulsat în crima organizată încă de la o vârstă fragedă: tatăl său, don Ciccio, era şeful clanului local, foarte iubit de „capo dei capi” Salvatore Riina (1930-2017), şeful Corleone poreclit „bestia sălbatică” pentru ferocitatea sa. Matteo Denaro a creat, de asemenea, legături strânse cu Riina.

În 1992, a făcut parte dintr-un grup de sicari pe care Riina i-a trimis la Roma pentru a-l asasina pe judecătorul antimafia Giovanni Falcone. Aceştia au fost în cele din urmă rechemaţi de „fiara sălbatică”, care a pus ca judecătorul să fie ucis într-un atentat cu bombă la 23 mai lângă Palermo.

Această decizie importantă a fost luată cu acordul altor capi, inclusiv Messina Denaro, care în 2020 va fi condamnat în absenţă la închisoare pe viaţă pentru implicarea sa.

În iulie 1992, după ce a ajutat la asasinarea lui Vincenzo Milazzo, şeful clanului Alcamo, şi-a strangulat şi prietena, care era însărcinată în trei luni.

Ca şef al clanului Castelvetrano, a fost un aliat loial al clanului Corleonesi, imortalizat în filmul „Naşul” şi condus de Riina, în războiul mortal al Cosa Nostra împotriva statului.

După arestarea lui Riina, în ianuarie 1993, Messina Denaro şi-a continuat strategia de teroare totală, furnizând sprijin logistic pentru organizarea de atentate la Florenţa, Milano şi Roma la mijlocul anului, care s-au soldat cu zece morţi şi aproximativ o sută de răniţi.

„A fost ultimul dintre oamenii care au pus în aplicare strategia de violenţă şi atentate a Cosa Nostra (…) şi asasinarea lui Falcone şi Borsellino. A făcut întotdeauna parte din grupul de lideri care au decis toate acestea”, a declarat pentru AFP Roberto Saviano, jurnalist şi scriitor napoletan specializat în mafie, în momentul arestării sale.

Confruntat cu o avalanşă de anchete pentru asociere cu mafia şi multiple omucideri, el a ales să dispară în vara anului 1993, continuând să îşi gestioneze imperiul criminal din umbră.

În noiembrie 1993, el a fost unul dintre organizatorii răpirii micuţului Giuseppe Di Matteo pentru a-l forţa pe tatăl său, Santino, să retracteze mărturia despre uciderea lui Falcone. După 779 de zile de detenţie, „Diabolik” şi co-autorii săi au dat ordinul de a-l ucide pe copilul de 12 ani, care a fost strangulat. Corpul său a fost apoi dizolvat în acid.

În 2000, la finalul maxi-procesului împotriva mafiei numit „Omega” din Trapani, a fost condamnat în contumacie la închisoare pe viaţă.

În timp ce era fugar, şi-a gestionat „afacerea” comunicând prin intermediul „pizzini”, mesaje scrise pe bucăţi mici de hârtie pe care mafioţii le apreciază pentru discreţia lor. Pe lângă biografii ale lui Putin şi Hitler, în ascunzătoarea sa se aflau mărfuri din celebrul film „Naşul”, printre care un poster cu Al Pacino, un magnet cu Marlon Brandon şi un altul care îl înfăţişa pe un şef în smoking cu inscripţia „I’m the Godfather”.

În 2015, procurorul Teresa Principato estimase că, dacă a reuşit să se sustragă atât de mult timp poliţiei în timp ce călătorea cu uşurinţă, a fost doar pentru că era protejat „la un nivel foarte înalt”, fără a preciza însă natura acestei protecţii. „Am avut confirmarea prezenţei sale în Brazilia, Spania, Marea Britanie şi Austria”, a declarat ea cu uimire.

Mărimea averii sale, clădită pe traficul de droguri, jocurile de noroc şi energia regenerabilă, a fost estimată de unele media italiene la câteva miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro