Sari direct la conținut

Exxon Mobil cere o derogare de la sanctiunile SUA impotriva Rusiei pentru a relua o colaborare cu Rosneft

HotNews.ro

Exxon Mobil a solicitat Departamentului Trezoreriei SUA o derogare de la sanctiunile americane impotriva Rusiei, pentru a relua o colaborare cu grupul rus Rosneft in regiunea arctica, scrie, citand surse apropiate situatiei, Wall Street Journal, preluat de news.ro.

Grupul american incearca de mai mult timp sa obtina permisiunea de a efectua activitati de forare in colaborare cu Rosneft si a reluat aceste eforturi in martie, la scurt timp dupa ce fostul director general al Exxon, Rex Tillerson, a devenit secretar de Stat, la 1 februarie, a spus una dintre surse.

Exxon a cerut initial o derogare pentru a dobandi acces la activitatile de forare din Marea Neagra in iulie 2015, dar cererea sa nu a fost aprobata.

Noua solicitare va fi analizata cu atentie de catre membrii Congresului, care vor sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei in urma suspiciunilor de atacuri cibernetice ale acesteia in timpul campaniei electorale prezidentiale de anul trecut.

Congresul a mai lansat o investigatie pentru a afla daca au existat legaturi intre Donald Trump si guvernul rus in timpul campaniei prezidentiale si tranzitia politica.

In timp ce era CEO al Exxon, Tillerson a avut o relatie de lucru apropiata cu presedintele rus Vladimir Putin si cu Rosneft, companie de importanta majora pentru economia rusa dependenta de petrol.

Departamentul de Stat se afla intre agentiile guvernamentale americane care au un cuvant de spus in analiza cererii de derogare a Exxon adresata la Biroul pentru Controlul Activelor Straine al Departamentului Trezoreriei.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca Tillerson s-a recuzat de la orice problema legata de Exxon, pentru o perioada de doi ani, si ca acesta nu se va implica in nicio decizie a vreunei agentii guvernamentale referitoare la companie.

Inainte de a deveni secretar de stat, Tillerson a spus ca Exxon se opune sanctiunilor atunci cand nu sunt aplicate in mod uniform. El a spus in timpul audierilor pentru confirmarea sa in functie ca nici el si nici Exxon nu au facut lobby impotriva sanctiunilor americane impuse Rusiei.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei a refuzat sa comenteze.

Exxon a anuntat ca nu va comenta discutiile de la nivel guvernamental referitoare la sanctiuni.

Sanctiunile care afecteaza Rosneft interzic companiilor americane sa incheie acorduri in regiunea arctica, in Siberia si Marea Neagra, care ar implica folosirea in comun a tehnologiilor de forare.

Restrictiile, instituite dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in 2014, interzic si afacerile cu directorul general al Rosneft, Igor Secin, considerandu-se ca acesta a dovedit o loialitate totala fata de Vladimir Putin.

In urma sanctiunilor, un acord major de explorare semnat in 2012 de Exxon, sub conducerea lui Tillerson, cu Rosneft, a fost blocat. Acordul conferea Exxon acces la explorarea regiunii arctice rusesti, dreptul de a folosi noi tehnologii de forare in Siberia si sansa de a face explorari la mare adancime in apele rusesti ale Marii Negre.

Putin a declarat ca Exxon si Rosneft ar putea investi pana la 500 de miliarde de dolari in timpul parteneriatului. In 2013, liderul rus i-a conferit lui Tillerson Ordinul Prieteniei, pentru rolul avut in dezvoltarea parteneriatului.

Exxon a anuntat ca este expusa la pierderi de pana la 1 miliard de dolari inainte de taxe.

Grupul a obtinut in 2014 o derogare si a putut lucra la un put de forare in Arctica ruseasca. Exxon a explicat atunci ca nu ar fi sigur ca activitatile sa fie intrerupte inainte de a fi finalizate, conform unor persoane apropiate situatiei. Activitatile au fost finalizate in octombrie, iar personalul a fost retras.

De asemenea, Exxon a dezvaluit ca in 2015 si 2016 a obtinut licenta din partea Departamentului Trezoreriei pentru a efectua activitati administrative limitate in parteneriatul cu Rosneft, ceea ce ii va permite sa actioneze rapid daca va obtine aprobare pentru foraje.

In privinta activitatilor din Marea Neagra, Exxon sustine ca daca nu actioneaza drepturile de explorare in regiune vor expira. De asemenea, compania explica ca alte companii concurente nu sunt restrictionate.

Este neobisnuit ca o companie sa ceara o derogare bazata doar pe perspectivele de afaceri, potrivit unor fosti oficiali americani. Companiile americane solicita deseori derogari de la sanctiuni din motive umanitare, comerciale sau operationale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro