Sari direct la conținut

UPDATE Firmele care incadreaza stagiari si ucenici ar urma sa primeasca de la stat salariul minim

HotNews.ro

Guvernul discuta, in sedinta de joi, un proiect prin care firmele care incadreaza stagiari si ucenici sa primeasca salariul minim al acestora de la stat, banii urmand a fi decontati prin fondurile europene, potrivit Agerpres.

„Pe ordinea de zi avem un proiect de lege care a rezultat in urma discutiilor pe care le-am avut cu investitorii romani si straini, anume o adaptare a scolii la cerintele pietei muncii din Romania. Noi am inteles aceasta solicitare, de aceea venim cu acest proiect prin care decontam salariul minim pe economie pentru firmele care incadreaza ucenici si stagiari”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la inceputul sedintei de Guvern.

„Un angajator, daca accepta sa formeze la locul de munca un ucenic, va primi pe toata perioada acestei calificari suma de 250 euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestui ucenic. La sfarsitul acestei calificari, el se va alege si cu un certificat de ucenicie, ceea ce presupune ca poate sa se angajeze oricand, fiind deja format profesional. Acelasi lucru se intampla si pentru tinerii absolventi de studii superioare, pentru ca si in cazul lor vorbim despre un certificat de stagiu. La fel, angajatorul primeste pentru ei suma de 300 de euro lunar, cu conditia sa accepte sa-i formeze si, la sfarsitul acestui ciclu de formare, sa le elibereze certificatul de stagiu. Urmarim sa reducem cat mai mult somajul si sa avem personal calificat la locul de munca, acesta putand oricand sa se angajeze in alta parte daca la sfarsitul acestei perioade, dupa ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul doreste sa nu-l mai tina pe locul de munca”, a declarat la randul sau ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Potrivit acesteia, sumele nu provin de la bugetul de stat decat la inceput, pentru ca apoi sunt decontate din fonduri europene, pe Programul Operational Capital Uman.

UPDATE Proiectul de lege a fost aprobat. Angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii acestuia (intre unul si trei ani), de o suma in cuantum de 1125 lei/luna (net), echivalentul in lei a 250 euro/luna, din bugetul asigurarilor pentru somaj, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Finantarea poate fi facuta din fonduri europene structurale si de investitii ¬ asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei, conform legii si cu respectarea conditiilor finantatorului, si din fonduri publice nationale.

Contractele de ucenicie aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii, isi produc efectele pana la expirarea perioadei pentru care au fost incheiate potrivit legislatiei in vigoare la data incheierii lor.

Totodata, Guvernul a decis sa acorde angajatorilor cate 1350 de lei/luna (net), adica echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula incheierea contracte de stagiu cu absolventi de invatamant superior. Suma se acorda pe perioada derularii contractului de stagiu, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita fondurilor alocate. Masura va putea fi finantata din fonduri structurale si de investitii si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj. Sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj destinate finantarii acestor masuri vor fi alocate in limita bugetului aprobat pe 2017 si a estimarilor pe anii urmatori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operational Capital Uman.

Contractele de stagiu aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii isi produc efectele pana la expirarea perioadei pentru care au fost incheiate.

Masurile sunt menite a sprijini angajatorii, carora le este suportat, astfel, salariul minim pe economie pentru ucenicii si stagiarii pe care ii angajeaza.

Pe de alta parte, acestia vor primi, la finalizarea uceniciei sau a stagiului, certificate doveditoare in acest sens si vor deveni, astfel, forta de munca deja calificata.

Masurile sunt menite sa duca si la scaderea somajului, dat fiind faptul ca ucenicii si stagiarii vor putea fi pastrati de catre angajatorul care i-a calificat sau ¬ in caz contrar ¬ isi vor putea cauta loc de munca aferent calificarii astfel obtinute.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior va fi transmis Parlamentului, spre adoptare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro