SURSE Dragnea a invitat UDMR la guvernare / Liderul PSD l-a vrut si pe Victor Ponta in cabinetul Grindeanu / Care sunt mizele acestor mutari
Liderul PSD Liviu Dragnea a invitat UDMR sa intre la guvernare inca din luna februarie, imediat dupa adoptarea legii bugetului, iar de atunci sunt discutii permanente pe aceasta tema, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Potrivit acestora, o decizie ar urma sa fie luata pana in iunie, la sfarsitul sesiunii parlamentare. Pana atunci, UDMR ar dori o serie de gesturi si concesii din partea PSD pentru a putea justifica o eventuala decizie in fata electoratului, au mai precizat sursele citate. Mutarea deschide spatiul de joc pentru Dragnea: pe de-o parte, ar putea reconfigura oricand guvernul, pe de alta parte isi consolideaza majoritatea parlamentara amenintata de miscari interne.
- Vezi in text de ce l-a dorit Liviu Dragnea pe fostul premier in Guvernul Grindeanu si ce i-ar fi raspuns Victor Ponta
- UPDATE 22:00 Dragnea, la Antena 3: NU a fost nicio discutie in PSD despre cooptarea UDMR la guvernare
- UPDATE 21.45 Calin Popescu Tariceanu a declarat la Romania TV, citat de stiripesurse.ro, că UDMR ar putea intra în coaliţia de guvernare chiar dacă, până acum, nu ar fi fost nicio discuţie în acest sens. „Cred ca prezenta UDMR ar fi utila”, a spus Tariceanu.
- „Acum nu avem aceasta discutie. In general nu exclud lucruri in politica, dar m-ati intrebat, nu am avut si nu avem aceasta discutie in partid. In schimb cu colegii de la UDMR avem o colaborare foarte buna in Parlament si sper sa fie si mai eficienta”, a declarat Liviui Dragnea marti seara, la Sinteza Zilei, raspunzand la intrebarea daca a invitat UDMR la guvernare.
Daca PSD reuseste sa convinga UDMR sa intre la guvernare, noul cabinet va trebui sa treaca prin Parlament deoarece se schimba culoarea politica a majoritatii. Or, printr-o astfel de miscare Dragnea ar putea pune in discutie mai multe posturi de ministri, inclusiv a premierului Grindeanu, daca doreste sa o faca. Or, relatiile dintre cei doi s-au racit considerabil dupa anularea ordonantei 13 in mod unilateral.
Apoi, discutiile privind eventuala cooptare la guvernare a UDMR ar slabi capacitatea de negociere a gruparii Ponta si a lui Daniel Constantin din ALDE, care ameninta majoritatea lui Dragnea in Parlament.
De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, Dragnea ar fi dorit sa-l propuna pe Victor Ponta intr-o functie de ministru in Guvern tocmai pentru a-l calma pe fostul premier, dar ar fi fost refuzat de Sorin Grindeanu. Potrivit surselor HotNews.ro, Ponta ar fi fost de acord cu numirea, dar i-ar fi transmis lui Dragnea ca nu va fi acceptat niciodata de Klaus Iohannis in vreo functie in Guvern.
Reamintim ca Victor Ponta a avut in ultima pieroada o serie de intalniri cu premierul Grindeanu la sediul Guvernului. Din tabara fostului premier, la ultima remaniere guvernamentala, Dragnea a reusit totusi sa o impuna pe Rovana Plumb, in semn de curtoazie fata de tabara Ponta.
Coalitia PSD-ALDE a semnat un protocol de colaborare parlamentara cu UDMR in decembrie 2016, care prevede intre altele o analiză pe fiecare sesiune parlamentară referitoare la stadiul acestei colaborări.
Cel mai probabil, UDMR va solicita ca de obicei cel putin doua ministere si o functie de vicepremier, insa Kelemen Hunor nu este interesat sa intre in executiv, au mai declarat pentru HotNews.ro sursele citate.
Pe de alta parte, liderii maghiari doresc ca PSD sa comita o serie de gesturi simbolice in privinta unor teme sensibile (problema utilizarii limbii materne in scoli, problema steagurilor, a liceului romano-catolic din Targu Mures etc) pentru a putea justifica ulterior in fata propriului electorat o eventuala intrare la guvernare alaturi de partidul condus de Dragnea.
Potrivit unor surse, Kelmen Hunor s-ar afla in relatii politice proaste cu Liviu Dragnea inca de pe vremea cand acesta conducea Ministerul Dezvoltarii, prin urmare sansele de a intra la guvernare ar fi destul de mici. Pe de alta parte, exista o presiune interna in UDMR pentru intrarea la guvernare, deoarece partidul s-a decuplat de la resurse odata cu iesirea din Guvernul Ponta in urma cu mai bine de doi ani.
In plus, UDMR ar fi primit “unda verde” pentru o eventuala intrare la guvernare inclusiv din partea FIDESZ-ului condus de Viktor Orban, daca acesta mutare se va dovedi profitabila pentru minoritatea maghiara.
PSD a comis in ultimele zile gesturi de curtoazie fata de UDMR. De pilda, fostul deputat Laszlo Borbely a fost numit in functia de consilier de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, anunta Agerpres. Decizia premierului Sorin Grindeanu a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Nu este clar insa daca Borbely a fost impus in Guvern de Liviu Dragnea sau propunerea ii apartine premierului Grindeanu.
Pe de alta parte, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor a anunţat, luni, Biroul permanent în privinţa constituirii unei subcomisii pentru minoritatea maghiară care se va ocupa cu problemele apărute la folosirea limbii maghiare şi a simbolurilor.
Potrivit unei note a comisiei depuse la Biroul permanent, scopul acestei subcomisii este acela „de a stabili un cadru pentru combaterea discriminării etnice, precum şi pentru rezolvarea problemelor ivite cu privire la folosirea limbii maghiare şi pentru folosirea simbolurilor minorităţilor”.