Sari direct la conținut

Sanatatea creierului, exercitiile fizice si consumul de alcool

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Sezonul sarbatorilor de iarna este, poate, momentul cel mai potrivit pentru a ne aminti faptul ca alcoolul dauneaza sanatatii creierului. Studiile realizate pe animale arata ca alcoolul reduce numarul de neuroni din hipocamp – cea mai importanta componenta a creierului uman si centrul memoriei – si slabeste mitocondriile existente in aceasta regiune cerebrala; si, pentru ca mitocondriile ajuta la producerea energiei in interiorul celulelor, deteriorarea lor poate distruge celulele creierului. Cu toate astea, doua studii realizate recent pe animale arata ca exercitiile aerobice de o dificultate redusa pot ameliora unele dintre efectele consumului excesiv de alcool asupra creierului.

Ambele studii au fost prezentate la inceputul acestei luni in cadrul conferintelor anuale ale Societatii de Neurostiinta din San Diego, informeaza nytimes.com.

Citeste si:

Primul studiu, condus un grup de fiziologi de la Universitatea din Louisville, a fost realizat pe un grup de soareci de laborator masculi aflati la varsta maturitatii. In fiecare zi, timp de 12 saptamani – echivalentul a cativa ani pentru oameni – o parte dintre soareci au primit injectii cu alcool si o parte au primit injectii cu apa sarata.

Jumatate din exemplarele fiecarui grup au fost puse pe banda de alergat in fiecare zi. Aceste sesiuni de exercitii au avut o durata scurta, dar au fost de o intensitate crescuta.

Cel de-a doilea studiu s-a axat pe batul excesiv. Cercetatorii de la Universitatea din Houston au introdus tuburi in stomacul soarecilor de sex feminin pentru a le administra doze consistente de baturi fie alcoolice, fie non-alcoolice, in fiecare luni seara pe o perioada de 11 saptamani.

Jumatate dintre soareci au fost tinuti in custi goale pentru restul saptamanii, in timp ce restul au fost pusi in custi cu roti pentru alergat timp de doua ore de trei ori pe saptamana.

In fiecare dintre studii, activitatea cerebrala a rozatoarelor care au facut miscare fizica dupa ce au primit dozele de alcool a fost in mod substantial imbunatatita, prin comparatie cu cea a omologilor lor sedentari.

Soarecii inactivi au avut o activitate redusa mitocondriilor, in timp ce soarecii care alergau pe roata au avut mitocondriile mai rezistente.

Soarecii sedentari carora li s-a administrat alcool au avut, in medie, cu 20% mai putini neuroni la nivelul hipocampului, prin comparatie cu soarecii care au facut miscare in mod frecvent si controlat.

Mai mult decat atat, soarecii carora li s-a administrat alcool si care au facut miscare au avut un numar mai mare de neuroni decat cei care erau sedentari si carora li s-au administrat bauturi non-alcoolice.

„Se stie ca exercitiile fizice cresc neurogeneza, asa incat se pare ca alergatul a stabilizat numarul total de celule neuronale, chiar daca o parte dintre neuroni au murit ca efect secundar al consumului de alcool. In plus, este stiut si faptul ca exercitiile fizice stimuleaza rezistenta mitocondriilor,” este de parere J.L. Leasure, profesor de psihologie la Universitatea din Huston care a evaluat cele doua cercetari.

Cu toate astea nu trebuie sa concluzionam ca miscarea fizica efectuata frecvent este elementul salvator in cazul consumului de alcool in mod excesiv, care are si alte efecte devastatoare pentru creier, efecte ce nu pot fi contracarate prin sport.

De asemenea, cercetarile nu arata ce tipuri de exercitii fizice ofera cea mai buna protectie impotriva efectelor nocive ale consumului de alcool, chiar daca rezultatele studiilor de laborator efectuate pe soareci se pot traduce in rezultate similare ale cazurilor umane.

Trebuie sa avem in vedere si faptul ca alcoolul afecteaza si sanatatea ficatului si a altor organe, impreuna cu efectele daunatoare pe care le are asupra sanatatii creierului. Este bine de stiut, insa, ca in cazul in care exageram cu alcoolul in sezonul sarbatorilor de iarna, adoptarea unui plan de miscare fizica sustinuta este cea mai intelepta modalitate pentru refacerea creierului, adauga J.L. Leasure.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro