Contract de peste 2,4 milioane euro, atribuit fara licitatie catre Telekom: Cum explica ROMATSA de ce doar acest operator ar fi putut furniza serviciile de voce si date solicitate
ROMATSA, administratia romana a serviciilor de trafic aerian, a incheiat luna trecuta prin negociere doar cu Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) un contract de servicii de voce si date in valoare de peste 2,4 milioane euro. Intrebati de ce au negociat acest contract doar cu Telekom, oficialii ROMATSA au precizat pentru HotNews.ro ca ‘Telekom este, in prezent, singurul operator de pe piata romaneasca, care ofera printr-o infrastructura subterana, atat pe relatii nationale cat si internationale, serviciile necesare pastrarii principiului diversitatii care asigura redundanta necesara in infrastructura unificata proprie utilizata de ROMATSA pentru telecomunicatiile de aviatie’.
- Redam mai jos integral precizarile ROMATSA legate de contractul atribuit catre Telekom Romania Communications:
„R.A. ROMATSA utilizeaza o infrastructura unificata proprie pentru suportul sistemelor operative prin care se asigura serviciile de navigatie aeriana. Aceasta infrastructura unificata garanteaza un grad de disponibilitate de peste 99,99% prin materializarea principiului diversitatii aplicat la nivelul transportului de date. Astfel, sunt utilizate in acest moment servicii de transport de date de la mai multi furnizori distincti de pe piata locala si internationala, cum sunt TELEKOM, Vodafone, Orange, EUTELSAT si altii.
Telekom Romania Communication S.A. este, in prezent, singurul operator de pe piata romaneasca, care ofera printr-o infrastructura subterana, atat pe relatii nationale cat si internationale, serviciile necesare pastrarii principiului diversitatii care asigura redundanta necesara in infrastructura unificata proprie utilizata pentru telecomunicatiile de aviatie;
Expertii tehnici ai regiei nu au identificat o solutie alternativa rezonabila care sa se incadreze in riscurile acceptabile, conforma cerintelor de siguranta si disponibilitate pe care R.A. ROMATSA este obligata sa le indeplineasca la furnizarea serviciilor de navigatie aeriana;
Achizitia a fost organizata in conformitate cu prevederile Legii 98/2016, art. 104, alin. 1, lit. b, alin. 2, lit. b si alin. 3, indeplinindu-se toate obligatiile legale.
Subliniem faptul ca argumentele mentionate mai sus au permis organizarea procedurii de negociere fara publicare prealabila pentru achizitia serviciilor de comunicatii”.
ROMATSA a incheiat in data de 31 octombrie din acest an un contract de servicii de telecomunicatii voce-date cu Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), prin procedura de negociere fara anunt de participare, potrivit datelor publicate miercurea trecuta in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Justificarea a fost aceea ca ‘lucrarile/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice’.
Datele din SEAP mai arata ca ROMATSA a primit o singura oferta petru acest contract, respectiv aceea a Telekom Romania. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 13.888.800 fara TVA, iar valoarea totala finala a contractului a fost de 10.867.099 lei fara TVA (peste 2,4 milioane euro).
ROMATSA are statut de regie autonoma autofinantata de importanta nationala, detine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian si nu primeste de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectivului de activitate sau pentru realizarea programului de investitii si dezvoltare. Serviciile de trafic aerian sunt asigurate atat aeronavelor civile care survoleaza spatiul aerian national cat si aeronavelor care aterizeaza sau decoleaza de pe aeroporturile din Romania.
Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.
In trimestrul trei din acest an, Telekom Romania avea peste 1,99 milioane de abonati de telefonie fixa (in scadere cu 5,6% fata de perioada similara din 2015), peste 1,19 milioane de abonati de internet fix (in crestere cu 1,4%), peste 1,46 milioane de abonati TV (in crestere cu 2%) si peste 5,86 milioane de abonati la comunicatiile mobile (in scadere cu 0,6%).