Un fel de Stonehenge al Asiei Centrale? – Arheologii studiaza uriase monumente din piatra ce ar fi fost ridicate de huni acum 15 secole
Arheologii studiaza in vestul Kazahstanului, langa Marea Caspica, un complex urias format din diverse structuri de piatra despre care se banuieste ca ar fi fost ridicate de huni acum 1.500 de ani. Complexul se intinde pe 120 de hectare si contine diverse structuri de piatra sculptata, cele mai mari avand suprafata de 34X24 metri. A fost descoperita si o șa extrem de sofisticat decorata, iar unii fac o comparatie cu Stonehenge. Insa cercetarea este abia la inceput si astfel de comparatii sunt, pentru moment, exagerate.
In 2010 un om a gasit cu un detector de metal parti dintr-o veche șa de argint in peninsula Mangÿshlak din vestul Kazastanului. El a dus obiectele gasite la arheologi din cel mai mare oras din zona, Aktau, si acestia si-au dat seama ca se afla in fata unor lucruri speciale ce merita investigate.
Situatia socioeconomica din zona a permis ca abia in 2014 sa se faca sapaturi, insa rezultatele sunt cat se poate de interesante. Complexul se intinde pe 120 ha si pe el se afla diverse structuri de piatra, cele mai mici avand suprafata de 4 x 4 metri, iar cele mai mari, de 34 x 24 metri.
S-au gasit o serie de lespezi verticale infipte in pamant, pe ele fiind sculptate arme si diverse creaturi.
Arheologii au ramas insa extrem de incantati de o șa descoperita in situl arheologic, o șa realizata partial din argint si acoperita cu imagini de mistreti, cerbi si diverse animale de prada gravate.
Decoratiunile au fost aplicate cu migala de artizanii vremii, ipoteza fiind ca reprezentarile au fost create din piele si lipite apoi pe panouri de lemn peste care au fost aplicate foite de argint.
Proprietarul seii era cu siguranta un om extrem de influent care apartinea probabil unui clan important si avea statut privilegiat, asa cum o demonstreaza cateva simboluri gravate pe șa. Nu ar fi exclus ca obiectul sa fi avut un scop ritualic.
Au fost descoperite si mici fragmente de bronz despre care se crede ca erau parte a unui bici.
Scenariul probabil este ca șaua ar fi apartinut unui conducator al hunilor, dat fiind ca acest popor nomad avea o prezenta importanta in regiunea Caspicii acum 15 secole.
Hunii sunt temutii calareti ai stepelor, celebri pentru expeditiile lor de prada care au avut ca efect si stramutarea unor imense populatii..
Prima mentiune documentara despre huni a fost in secolul II, iar ultimele, spre final de sec VII si inceput de sec VIII, peioada de glorie fiind in prima parte a secolului V in vremea lui Attila si a fratelui sau Bleda.
Cei doi cercetatori se numesc Andrey Astafiev si Evgeniï Bogdanov si in 2017 spera sa publice o noua lucrare, cu mai multe informatii.
Surse: LiveScience si ScienceAlert