De ce vrea Posta sa concedieze 296 de angajati: Aparatul administrativ este supradimensionat in raport cu volumul si specificul activitatii companiei
‘Disponibilizarea a 296 de persoane (aproximativ 1%) care se va efectua in lunile urmatoare, constituie un proces firesc de revigorare a resursei umane, intr-o companie gigant, cu 26.000 de angajati, in care aproximativ 1.500 de oameni parasesc in mod natural compania, anual’, a comunicat miercuri Posta Romana. Operatorul spune ca disponibilizarile vizeaza in principal sectorul administrativ si nu cel operational, ca angajatii vor beneficia de salarii compensatorii si ca decizia a fost luata in urma unei analize interne care a demonstrat ca aparatul administrativ este supradimensionat in raport cu volumul si specificul activitatii companiei.
- Noile precizari transmise miercuri de Posta Romana pe tema concedierilor pe care intentioneaza sa le faca:
„Acest proces se inscrie in ciclul de viata firesc al unei companii care isi diversifica, in mod continuu, portofoliul de servicii, urmand trendul pietei. Aceste disponibilizari sunt agreate impreuna cu partenerul de dialog social si se vor face conform prevederilor legale (respectiv Codul Muncii si Contractul Colectiv de Munca 2008-2018). Disponibilizarea personalului vizeaza, in principal, sectorul administrativ si nu cel operational, iar angajatii afectati de concedierea colectiva vor beneficia de salarii compensatorii. Aceasta decizie a rezultat in urma unei analize interne care a demonstrat ca aparatul administrativ este supradimensionat in raport cu volumul si specificul activitatii companiei.
Pe masura ce noi directii de activitate vor prinde contur pentru Posta Romana (servicii financiare, de asigurare, telecom), care vor genera venituri consistente, conform strategiei de dezvoltare a companiei, vom cooptata in echipa noastra personal cu expertiza in noile domenii de dezvoltare ale companiei, in functie de necesitatile identificate.
Consideram ca disponibilizarea a 296 de persoane (aproximativ 1%) care se va efectua in lunile urmatoare, constituie un proces firesc de revigorare a resursei umane, intr-o companie gigant, cu 26.000 de angajati, in care aproximativ 1.500 de oameni parasesc in mod natural compania, anual”.
Precizarile Postei vin la o zi dupa ce HotNews.ro a prezentat in exclusivitate o nota a conducerii companiei catre Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in care invita sindicalistii la consultari pe tema intentiei de concediere a 296 de angajati.
Concret, Posta Romana, condusa de Alexandru Petrescu, vrea sa desfiinteze 343 de posturi si sa concedieze colectiv 296 de angajati in cursul lunii februarie 2017, se arata intr-o notificare transmisa joi, 10 noiembrie, de conducerea operatorului postal catre Sindicatul Lucratorilor Postali, condus de Matei Bratianu. In documentul obtinut de HotNews.ro este propusa pe de o parte desfiintarea 26 de posturi de conducere si concedierea a 23 de sefi, iar pe de alta parte infiintarea altor 10 posturi de conducere. Cei concediati vor beneficia de salarii compensatorii. La 31 octombrie 2016, Posta avea 25.873 de angajati, dintre care 22.775 pe segmentul operativ.
Contactati de HotNews.ro in legatura cu aceasta intentie, oficialii Postei Romane au transmis marti urmatoarele precizari:
- „Reprezentantii Postei Romane se consulta cu membrii Sindicatului Lucratorilor Postali (SLPR) din Romania, pentru a diminua consecintele sociale generate de concedierea colectiva. Criteriile de selectie a angajatilor care vor fi concediati, dar si numarul acestora, preponderent personal functional administrativ, se vor stabili de comun acord cu SLPR, in urmatoarea saptamana. Referitor la acordarea salariilor compensatorii, acestea vor fi atribuite angajatilor, conform Contractului Colectiv de Munca (CCM), in functie de salariul de baza detinut si de vechimea totala in sistemul postal”.