Complexul Energetic Hunedoara: Exista riscul iminent al executarii conturilor societatii de catre creditori, dupa iesirea companiei din insolventa
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va avea de infruntat probleme majore in gestionarea activitatii curente, in conditiile in care iesirea sa din insolventa nu se datoreaza imbunatatirii situatiei economice si financiare. „Exista riscul iminent al executarii conturilor societatii de catre creditori, implicatiile imediate fiind punerea S. CEH-SA in imposibilitatea asigurarii materialelor si serviciilor de stricta necesitate pentru continuarea activitatii si dificultati in efectuarea platilor salariale”, se arata intr-un comunicat al CE Hunedoara.
Acesta mai precizeaza ca posibila oprire a activitatii societatii va conduce implicit si la sistarea furnizarii agentului termic necesar incalzirii populatiei.
„In contextul situatiei actuale, conducerea societatii va face tot posibilul sa avanseze in demersurile initiate cu Comisia Europeana pentru asigurarea mentinerii in functiune a partii viabile din cadrul S. CEH-SA, prin accesarea unor forme de ajutor de stat atat pentru activitatea miniera cat si pentru cea energetica. Subliniem faptul ca recent aprobatul memorandum privind includerea in programul de inchidere a doua mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, reprezenta doar un prim pas in procesul de obtinere a autorizarii ajutorului de stat pentru activitatea miniera de catre Comisia Europeana”, se mai arata in comunicat.
Reamintim ca marti Curtea de Apel Alba Iulia a decis, in urma judecarii dosarului 5194/97/2015/A1*/a1, scoaterea CEH din starea de insolventa, printr-o sentinta definitiva.
Conducerea societatii asteapta comunicarea motivelor avute in vedere de catre instanta de judecata la luarea acestei decizii, urmand ca, ulterior, sa-si fundamenteze hotararile in ceea ce priveste conduita procedurala care va trebui abordata in perioada urmatoare.
Incepand cu data pronuntarii, decizia Curtii de Apel Alba Iulia produce efecte.
Ministerul Energiei a luat act de decizia Curtii de Apel Alba Iulia luata marti, 8 noiembrie, prin care se respinge procedura de intrare in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), se arata intr-un comunicat al institutiei. „Iesirea din insolventa a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situatie favorabila societatii si nu creeaza premisele unui proces facil de restructurare a companiei”, se mai precizeaza in comunicat.
Potrivit acestuia, chiar si in aceasta situatie, in care societatea, aflata in dificultati financiare enorme, nu beneficiaza de protectia conferita de starea de insolventa, obiectivul Ministerului Energiei ramane acelasi: sa restructureze si sa eficientizeze societatea.
Planul pus in practica in ultimele luni privind masurile de eficientizare a CEH continua sa fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica solutiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului, se mai arata in comunicat.
Ministerul Energiei precizeaza ca este o decizie definitiva a unei instante de judecata pe care nu poate decat sa o respecte si sa se conformeze.
Curtea de Apel Alba Iulia a solutionat marti apelurile formulate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorul sindic al Tribunalului Hunedoara in dosarul de insolventa al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si a respins cererea privind deschiderea procedurii insolventei. Este pentru a doua oara cand CEH iese din insolventa in acest an, in urma unor decizii ale Curtii de Apel Alba Iulia. CEH a mai fost in procedura de insolventa in perioada 7 ianuarie- 3 mai 2016, in urma unei sentinte a Tribunalului Hunedoara. Insa, aceasta sentinta a fost desfiintata de CA Alba Iulia, in urma unei contestatii a Sindicatului „Noroc Bun”. Pe 23 iunie a reintrat in insolventa, dupa o noua sentinta a Tribunalului Hunedoara, insa si aceasta a fost contestata la Curtea de Apel Alba Iulia de Sindicatul „Noroc Bun”. Marti, Curtea de Apel a admis contestatia si astfel CE Hunedoara iese pentru a doua oara din insolventa.
In cadrul CEH lucreaza circa 6.000 de angajati la termocentralele Mintia si Paroseni, precum si la minele de carbune Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan din Valea Jiului.
CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei catre Ministerul Finantelor Publice.