Business report: Cea mai mare crestere economica din UE. Sursele si, mai ales, riscurile ei; China, fond de 10 mld. euro pentru Europa Centrala si de Est; Guvernul vrea sa pastreze 66% din actiunile Postei Romane in ipoteza capitalizarii
Cea mai mare crestere economica din UE. Sursele si, mai ales, riscurile ei. Pornim de la certitudinile anului 2016 – in care Romania va inregistra, cel mai probabil, cea mai mare crestere economica intre statele UE: INS a anuntat o crestere economica de 5% pe primul semestru din acest an. In cifre absolute, valoarea PIB a urcat de la circa 349 miliarde lei pe prima jumatate a lui 2015 pana la aproximativ 372 miliarde lei in prima jumatate a lui 2016. Datele prezinta o componenta ingrijoratoare de crestere artificiala a PIB, dincolo de ritmul sustenabil in conditii de echilibru macroeconomic. Crestere artificiala produsa prin majorarea exagerata a consumului si amplificata de reducerea fiscalitatii, informeazaCurs de Guvernare.
China, fond de 10 mld. euro pentru Europa Centrala si de Est. China a infiintat un fond de investitii de zece miliarde de euro (11,15 miliarde de dolari) pentru a finanta proiecte in Europa Centrala si de Est (CEE), a anuntat duminica Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare banca din statul asiatic, potrivit Reuters. Anuntul a fost facut la Riga, in Letonia, unde in perioada 5-6 noiembrie se desfasoara a 5-a reuniune a sefilor de guverne din statele Europei Centrale si de Est si China, la care participa si premierul Dacian Ciolos. Fondul China-CEE va fi condus de Sino-CEE Financial Holdings Ltd, o companie infiintata anul acesta de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). De asemenea, China Life Insurance si Fosun Group sunt implicate in gestionarea entitatii, noteazaCapital.
Guvernul vrea sa pastreze 66% din actiunile Postei Romane in ipoteza capitalizarii. Lansarea procesului de capitalizare a Postei este considerata de autoritati ca potrivita pentru redresarea economica a companiei, statul nedorind insa sa renunte la pachetul majoritar de actiuni, ci vrand acum sa pastreze o cota de 66% din participatie, releva un document redactat recent la nivelul Guvernului si prezentat acum de Profit.ro. Astazi, Ministerul Comunicatiilor detine, in numele statului, 75% din actiunile operatorului postal. Documentul este redactat in contextul in care fostul ministru al Comunicatiilor Marius-Raul Bostan, schimbat in vara, declara la inceptul acestui an ca evalueaza posibilitatea ca actiuni ale Postei Romane sa fie vandute printr-o oferta publica de actiuni (IPO), dupa ce procesul de privatizare a companie a esuat anul trecut, relateazaProfit.
Te vei indragosti instantaneu de acest BMW Seria 3 E30 Touring cu doua usi. Tunerul Griot’s Garage a prezentat la SEMA o superba incrucisare intre un Seria 3 E30 Coupe si un Touring. Desi acest ursulet contrazice toate atuurile fiecarei versiuni de caroserie, fiind nepractic pentru o familie si ciudat pentru un amator de coupe-uri, trebuie sa recunosti ca arata fabulos! Automobilul este bazat pe un Seria 3 E30 Touring din 1989 si a primit usi de coupe, dupa care au fost realizate panouri de caroserie speciale pentru a umple golul portierelor spate. Cu un design atat de spectaculos, acest Seria 3 are sub capota un motor pe masura: un V8 de 4,0 litri de la Seria 5 E39 din 1995, arataAuto-Bild.
6 ani de reformare a pensiilor: Pensiile speciale sunt mai numeroase si mai costisitoare decat la desfiintarea lor in 2010. In 2010, Guvernul Emil Boc a abrogat pensiile speciale, instituind principiul echitatii in sistem – fiecare sa incaseze corespunzator contributiilor platite de-a lungul anilor de activitate. A fost exceptata categoria magistratilor, deoarece in cazul lor judecatorii de la CCR au stabilit ca ar fi neconstitutional sa ramana fara aceste pensii. Guvernul social-democrat al lui Victor Ponta a readus in schema privilegiatilor toti „specialii” eliminati din septembrie 2010, iar lor le-a adaugat chiar cateva noi categorii. Asa se face ca in septembrie 2016, la exact 6 ani de la reforma lui Emil Boc, avem un numar mai mare de beneficiari si sume mai consistente suportate de la stat, potrivitCurs de Guvernare.
Interconectorul de gaze dintre Romania si Bulgaria ar putea fi inaugurat pe 11 noiembrie, dupa o intarziere de trei ani. Interconectorul de gaze dintre Bulgaria si Romania va deveni operational pe data de 11 noiembrie, a declarat premierul bulgar Boyko Borisov la reuniunea sa cu omologul sau sarb, Aleksandar Vucic, la summitul sefilor de guvern din China si cele 16 state din Europa de Est. Termenul initial de finalizare a proiectului in valoare de 24 de milioane de euro era iunie 2013. Pentru Bulgaria, interconectorul de gaze cu Romania va fi primul interconector care va deveni operational dupa criza din 2009, care a dovedit ca tara vecina este complet dependenta de livrarile de gaze naturale rusesti si, spre deosebire de alte state membre UE, complet vulnerabila, scrieEconomica.