Sari direct la conținut

Business report: Cu cat se vor ieftini benzina si motorina la 1 ianuarie si unde va fi Romania in topul european al preturilor la carburanti; Deciziile CCR pe darea in plata: Au fost admise 2 dintre cele 4 exceptii de neconstitutionalitate. Decizii in 25 din 33 de dosare aflate pe agenda; Furnizorii de electricitate si gaze naturale, amendati de ANRE

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cu cat se vor ieftini benzina si motorina la 1 ianuarie si unde va fi Romania in topul european al preturilor la carburanti. De la 1 ianuarie 2017, daca fortele politice nu vor opera vreo modificare, vor scadea si accizele la carburanti si nivelul TVA. Romania va urca puternic in clasamentul statelor europene cu cei mai ieftini carburanti. Asta daca actualul Guvern nu va pune in practica intentia de a taxa carburantii ca sa compenseze desfiintarea timbrului de mediu. In momentul actual, pretul mediu al benzinei este, in Romania, fara taxe (adica fara accize si TVA) de 2,17 lei pe litru, iar al motorinei de 2,27 lei pe litru, potrivit datelor statistice din Oil Bulletin, serviciul de statistica al Comisiei Europene. Dupa ce se aplica acciza actuala si cota actuala de TVA de 20%, litrul de benzina ajunge, la pompa, 5,04 lei, iar cel de motorina 5 lei, informeazaEconomica.

Deciziile CCR pe darea in plata: Au fost admise 2 dintre cele 4 exceptii de neconstitutionalitate. Decizii in 25 din 33 de dosare aflate pe agenda. Curtea Constitutionala a admis marti doua exceptii de neconstitutionalitate din cele patru luate in discutie, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Mediafax. Dar, este vorba despre exceptii ridicate in 25 de sesizari inregistrate la CCR, astfel incat urmeaza, pe 27 octombrie, discutarea exceptiilor ridicate in celelalte 8 cazuri din lotul de 33 aflate deja pe agenda Curtii. In total, bancile au depus 471 de sesizari pe aceasta lege. Prima exceptie admisa: „Practic, am admis exceptia de neconstitutionalitate, s-a constatat ca sintagma <>, sintagma care era continuta in art. 11 teza I, este neconstitutionala. Sintagma se referea la faptul ca sunt aplicabile si acelor situatii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminata aceasta sintagma”, a spus Valer Dorneanu, citat deCurs de Guvernare.

Furnizorii de electricitate si gaze naturale, amendati de ANRE. Primele trei trimestre ale anului 2016 au adus amenzi-record pentru furnizorii de energie electrica si gaze din Romania. Peste 600 de firme au primit sanctiuni pentru contraventii dintre cele mai diverse, de la lipsa de raspuns la sesizarile clientilor la neconsitutirea stocurilor obligatorii de gaze. Departamentul de Control din Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE) a amendat cu 14,2 milioane de lei (3,2 milioane de euro) mai multe companii din piata locala de energie electrica si gaze, in primele noua luni ale acestui an. Amenzile au fost acordate in urma a 1.060 de actiuni de control inopinate la sediul firmelor, care s-au transformat in 585 de procese verbale de sanctiune contraventionala, din care au rezultat 602 amenzi, scrieCapital.

Legea darii in plata nu se aplica decat in situatii de impreviziune si doar contractelor de dupa 2011. Comunicatul Curtii Constitutionale lamureste partial decizia de astazi privind neconstitutionalitatea Legii privind darea in plata. Decizia este una favorabila bancilor si ciunteste practic Legea de cele mai importante efecte. Darea in plata se aplica doar contractelor incheiate dupa octombrie 2011, adica sunt excluse cele incheiate inainte de criza, care impovareaza debitorii, si doar in situatii de impreviziune, adica acolo unde plata ratelor a devenit excesiv oneroasa, din cauze legate de contract care nu puteau fi anticipate. Curtea a legat, practic, darea in plata, prin care debitorul cedeaza bancii locuinta ipotecata in schimbul stergerii datoriei, de existenta impreviziunii. Impreviziunea este, potrivit Noului Cod civil, situatia in care executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa pentru debitor, ca urmare a unor situatii exceptionale, neasumate si ce nu puteau fi prevazute de acesta la semnarea contractului, relateazaProfit.

Mercedes-Benz X-Class Concept – primul pick-up premium si primul din istoria marcii din Stuttgart. Mercedes-Benz intra pe un teritoriu complet nou in era lor moderna. Deai au mai existat versiuni de caroserie similare, acesta este primul pick-up adevarat din istoria marcii. Chiar daca astazi vedem doar o versiune concept, modelul de serie este in faza finala de testare si va fi prezentat anul viitor, cand vor debuta si vanzarile. Avand ca baza tehnica Nissan Navara, Mercedes-Benz X-Class Concept este setat de la zero pentru a tine cont de valorile marcii si se incadreaza in segmentul mediu al pick-up-urilor, unde va concura direct cu modele precum Volkswagen Amarok sau Toyota Hilux. Insa Mercedes-Benz ridica stacheta in ceea ce priveste confortul la rulare, rafinamentul si luxul de la interior, fiind primul constructor premium care intra in acest segment, potrivitAuto-Bild.

Nordul se aglomereaza si cu turnuri de apartamente. Vor locui corporatistii aproape de birou. Din ce in ce mai multi dezvoltatori imobiliari cumpara terenuri pentru constructia de blocuri cu apartamente. Publicul-tinta sunt angajatii marilor corporatii care-si au sediul in nordul Capitalei. Dintr-un foc, omul de afaceri Gabriel Popoviciu a anuntat un proiect-gigant in zona Aviatiei-Barbu Vacarescu, acolo unde mii de corporatisti merg zilnic la munca. Proiectul rezidential Belvedere prevede constructia a peste 1.500 de apartamente pe Soseaua Fabrica de Glucoza din nordul Capitalei. Reprezentantii companiei spun ca proiectul este „o alternativa viabila de locuire pentru zecile de mii de angajati, care lucreaza in sutele de corporatii din cladirile de birouri aflate in proximitate”. Aceeasi idee este impartasita si de alti dezvoltatori care mizeaza pe zona de nord a Bucurestiului, anuntaEconomica.

Prioritatile Romaniei 2016-2020 – o viziune AmCham. Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a lansat marti editia 2016 a documentului „Prioritati pentru Romania” pentru a sustine orientarea dezbaterilor publice, in special a celor din anii electorali, catre teme strategice pentru economia romaneasca si societate in ansamblu. Documentul prezinta viziunea AmCham cu privire la prioritatile mandatului parlamentar si executiv in perioada 2016-2020, autorii documentului considerand ca Romania trebuie sa faca pasi importanti si rapizi intr-o serie de cinci piloni esentiali pentru dezvoltarea viitoare: I. Capitalul uman, prin masuri de reversare a declinului demografic, de retentie a fortei de munca specializate, de asigurare a continuitatii in reforma si investitia in educatie, precum si printr-o alocare mai mare pentru sanatate, concomitent cu eforturi de crestere a eficientei si accesului la serviciile medicale de calitate, arataCurs de Guvernare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro