Piramida lui Keops ar putea contine doua cavitati necunoscute / Ministerul egiptean al Antichitatilor evoca prudent doua "anomalii"
Misiunea stiintifica ScanPyramids a anuntat recent ca a descoperit recent doua cavitati necunoscute in marea piramida a lui Keops, construita in urma cu 4.500 de ani in Egipt, scrie Le Figaro.
„Echipa ScanPyramids poate confirma prezenta unei cavitati necunoscute pe creasta Nord-Est a piramidei, la intaltimea de circa 105 metri deasupra solului si prezenta unei cavitati ascunse in spatele fetei de Nord, care lasa sa se ghiceasca unul sau mai multe culoare care merg spre inima Marii Piramide”, potrivit unui comunicat publicat in 13 octombrie.
Vestea a fost primita cu prudenta de ministerul egiptean al Antichitatilor, care evoca intr-un comunicat doua „anomalii”, precizand ca „alte teste vor fi efectuate pentru a defini functia, natura si marimea acestor anomalii” detectate in piramida faraonului Keops.
Proiectul ScanPyramids, lansat in octombrie 2015, foloseste mai multe tehnologii care combina „termografia infrarosu, radiografia cu miuoni si reconstructia in 3D”, in incercarea de a „dezvalui prezenta structurilor interne necunoscute in prezent in monumentele antice”. Misiunea, care reuneste oameni de stiinta egipteni, francezi, canadieni si japonezi, a efect o analiza a MArii Piramide din Gizeh, singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice care exista inca.
Monumentul imens vechi de 4.500 de ani domina platoul Gizeh, alaturi de Sfinx si piramidele lui Kephren si Mykerinos. A fost construi sub domnia lui Keops, faraon din a IV-a dinastie care a domnit in Egipt acum peste 2.600 de ani inainte de Cristos.
Miuonii, „un fel de electroni grei, pot traversa cu usurinta roci foarte dense precum muntii”, arata acest comunicat. „Detectoarele, plasate in locuri atent alese (spre exemplu in interiorul piramidei, sub o posibila camera inca nedetectata) permit, prin acumularea in timp a particulelor, sa discearna intre zonele goale (pe care miuonii le traverseaza fara sa interactioneze) si zonele mai dense unde unii dintre ei pot fi absorbiti sau deviati”.
In toamna lui 2015, autoritatile egiptene au lansat analize asupra mormantului faraonului Tutankhamon, in Valea Regilor, in apropiere de Luxor, in sudul Egiptului, cu speranta de a descoperi o camera secreta care ar putea contine mormantul reginei Nefertiti. De atunci, dezbaterea s-a impotmolit in controverse, fiind asteptate noi analize cu scannere.