Business report: Firmele au pierderi in plina crestere economica; Patronatele din turism si ANT vor sa introduca si vouchere de sanatate dupa modelul celor de vacanta; Cum simplifica viata firmelor Codul fiscal asumat de Guvernul Ciolos.
Mihai Pohontu, Samsung: Romania poate ajunge un „powerhouse” in software. Potentialul e enorm, dar nu este sustinut. In ajunul Dev.Play, prima conferinta a industriei dezvoltatorilor de jocuri din Romania, Economica.net a vorbit cu Mihai Pohontu, vicepresedinte Samsung Electronics America si veteran al industriei de gaming. Cum se vede industria software din Romania de afara, care ar trebui sa fie rolul statului in dezvoltarea ei, care sunt planurile Samsung in ceea ce priveste dezvoltarea, integrarea si omogenizarea propriului ecosistem software, ce rol vor juca tehnologiile emergente in entertainment-ul viitorului si, off-topic, cum s-a vazut din interior „criza” bateriilor Note7.Industria de gaming din Romania a ajuns la peste 7.000 de angajati si generaza venituri anuale estimate la mai mult de 130 de milioane de dolari. Gazduim atat operatiuni ale marilor jucatori globali, cat si studiouri independente „made in Romania”. Lipsa de finantare, experienta si alte elemente de „infrastructura” necesare dezvoltarii unei industrii solide de software isi spun insa cuvantul, piata locala evoluand cu mult sub potentialul sau economic si intelectual, crede Pohontu.
Dragnea vrea sa creeze un Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii, PNL are o initiativa similara. Cum functioneaza un astfel de fond in alte tari. Liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat ca planul sau economic include crearea unui fond suveran al Romaniei, o initiativa similara fiind adusa in discutie recent si de catre PNL. Totusi, in timp ce politicienii romani vad acest gen de investitii drept fonduri extra-bugetare care sa finanteze diverse proiecte publice, in alte state care au astfel de fonduri investitiile sunt facute in companii care produc bani si cresc profiturile tarilor respective. in alte state care detin astfel de fonduri suverane de investitii situatia este mult diferita fata de Romania. Norvegia are cel mai mare fond suveran din lume, cu active totale de 850 de miliarde de dolari. Acesta a fost alimentat cu veniturile din petrolul si gazele naturale extrase din Marea Nordului, iar fondul, mai departe, le-a investit in alte tari. China Investment Corp este urmatoarea in top, cu active totale 813 miliarde de dolari, fondul suveran din emiratul Abu Dhabi (792 miliarde), Kuweit (592 miliarde), Arabia Saudita (582 miliarde), SAFE Investment Company din China (474 miliarde), Hong Kong (456 miliarde de dolari), Singapore (350 de miliarde) si Qatar (335 miliarde de dolari), relateaza AdevarulFinanciar.
Patronatele din turism si ANT vor sa introduca si vouchere de sanatate dupa modelul celor de vacanta. Succesul voucherelor de vacanta i-a facut pe oficialii din turism sa se gandeasca la extinderea conceptului. Patronatele din domeniu lucreaza acum la un proiect prin care sa fie introduse in circuitul turistic si vouchere de sanatate, care sa fie folosite cu precadere de romanii care vor sa mearga in statiunile balneare si sa previna aparitia unor boli. Proiectul este sustinut si de Autoritatea Nationala de Turism (ANT). Presedintele ANT, Anca Nedea, a relatat ca la Bursa si Forumul de Turism Balnear, care este organizat in aceste zile la Calimanesti-Caciulata, a aflat de la Adrian Voican, prim-vicepresedintele ANAT, un fapt ingrijorator. „In urma prezentarii facute de Adrian Voican am aflat cu totii, cu tristete, ca prin turoperatori si detailisti ajung doar 3,4% dintre turistii din statiunile balneo-climaterice. E o statistica trista”, a spus Nedea, citata de profit.ro.
Cum simplifica viata firmelor Codul fiscal asumat de Guvernul Ciolos. Persoanele fizice si firmele nu vor mai avea toate conturile blocate de Fisc, in cazul in care ANAF vrea sa recupereze datoriile restante. De asemenea, adeverintele de venit vor fi trimise de Fisc direct bancii sau institutiei publice care le cere. Sunt doar cateva din modificarile Codului fiscal care intra in vigoare in circa o luna. Ministerul de Finante a publicat o lista de modificari ale Codului fiscal care vizeaza atat impozitul pe profit, cel pe venit cat si TVA. Finantele vor ca anul fiscal sa nu coincida cu cel calendaristic. Potrivit ANAF, aceasta masura ar reduce costurile administrative, deoarece acesti contribuabili nu mai intocmesc evidenta fiscala diferita de cea contabila. Aceste reguli se adreseaza in general persoanelor juridice straine care desfasoara in Romania activitatea printr-un sediu permanent si persoanelor juridice romane, care opteaza, potrivit regulilor contabile, pentru un an fiscal diferit de cel calendaristic. O alta masura importanta si ceruta de mediul de afaceri se refera la prelungirea scutirii de impozit a profitului reinvestit, scrie Capital.
Firmele au pierderi in plina crestere economica. Patru din zece firme din Romania au inregistrat pierderi sau nu au avut profit anul trecut. Cele mai mari probleme sunt in constructii si comert. Pentru ca platile intarzie chiar si un an si jumatate, companiile au strans datorii totale de 18 miliarde de euro catre stat, potrivit unui studiu. Suma e de cinci ori mai mare fata de cea din 2014. Asa ca in loc sa faca investitii, firmele se lupta sa nu dea faliment. Liviu Rogojinaru, constructor: „Venim cu bani de acasa si sustinem activitatea. Este extraordinar de greu, e foarte complicat pentru ca e o problema decizionala. Te gandesti: daca iau lucrarea sau nu o iau, daca o iau pot sa o sustin sau nu?” Este doar unul dintre patronii din industria constructiilor care se lupta sa isi tina afacerea pe linia de plutire. In acest domeniu sunt printre cele mai grave probleme din piata, pentru ca exista facturi neincasate de peste un an si jumatate. Lucrarile sunt castigate la preturi mici, iar furnizorii abia reusesc sa isi achite facturile, spun oamenii de afaceri, anunta Digi 24.
Lexus UX debuteaza la Paris si are un interior cu holograme. Acum cateva saptamani, Lexus a publicat o prima imagine teaser cu viitorul concept UX. Acesta va fi lansat in cadrul Salonului Auto de la Paris si anticipeaza un SUV de mici de dimensiuni. Din punct de vedere estetic, micutul Lexus UX intruchipeaza filozofia de design a marcii japoneze. Linii multe, unghiuri extrem de ascutite si curburi impresionante. Dar Lexus vrea mai mult, iar conceptul care va sosi la Paris promite lucruri interesante. In primul rand, consola centrala este formata dintr-o structura cristalina cu ecran holografic care permite accesul la comenzile pentru sistemul de infotainment si nu numai, scrie Auto Bild.