Business report: Romania, al treilea stat ca independenta energetica din Uniunea Europeana. Iubirea fata de Rusia vine pe conducta; Record romanesc pe piata vinului. Vom avea cea mai mare crestere a productiei din UE; Prognoza de toamna: Principalii indicatori pana in 2020 – de la PIB la salarii;
Romania, al treilea stat ca independenta energetica din Uniunea Europeana. Iubirea fata de Rusia vine pe conducta.Importurile energetice ale Romaniei se ridica la 17% din necesar, tara noastra fiind pe locul al treilea din Uniunea Europeana in privinta independentei energetice, in timp ce Ungaria importa peste 60% din consum, iar Bulgaria – aproape 35%. Romania este al treilea stat din Uniunea Europeana in privinta independentei energetice, dupa Estonia si Danemarca, cu un grad de acoperire din importuri a nevoilor energetice de numai 17%, in vreme ce media blocului comunitar este de 53,5%, potrivit unui raport dat publicitatii marti de catre Comisia Europeana. Indicatorul include atat situatia din domeniul electricitatii, cat si datele in privinta resurselor de carbune si uraniu, a necesarului de gaze naturale, titei si produse petroliere, o parte din statistici fiind aferente anului 2014, iar altele din 2015, arataAdevarul.
Record romanesc pe piata vinului. Vom avea cea mai mare crestere a productiei din UE.Romania va avea anul acesta cea mai mare crestere a productiei de vin din Uniunea Europeana, arata ultima prognoza a Comisiei Europene. Ramanem insa al saselea producator dintre statele membre si penultima tara din punct de vedere al valorii exporturilor. Romania va produce anul acesta 4,8 milioane de hectolitri de vin, cu 28% mai mult decat anul trecut si cu 17% peste media ultimilor ani, arata ultima prognoza a Comisiei Europene. Este cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, avand in vedere ca restul Europei a avut conditii meteorologice nefavorabile acestei culturi. Productia totala a Europei este estimata la 165,6 milioane de hl cu 4,3% sub productia din 2015 si cu 1% sub media ultimilor cinci ani. Spre exemplu, cel mai mare producator din UE, Italia, ar putea pierde 2% din productie fata de anul trecut, ajungand la 50 de milioane de hl, iar Franta, al doilea cel mai mare producator, va avea o productie de numai 42,9 de milioane de hl, cu 10% sub productia din 2015. De altfel, cu exceptia Romaniei, singurul stat a carui productie de vin va creste (plus 22%) este Croatia, care va ajunge la 843.000 de hl, potrivitEconomica.
Prognoza de toamna: Principalii indicatori pana in 2020 – de la PIB la salarii.Produsul Intern brut ar urma sa creasca cu aproape 19% pana in anul 2020, ritmul de crestere estimat de Comisia Nationala de Prognoza fiind mentinut la peste patru procente in fiecare din urmatorii patru ani, potrivit datelor din prognoza de toamna. Rezultatul economiei romanesti ar urma sa se apropie astfel de pragul de 1.000 de miliarde lei pe an. Dupa doi ani consecutivi de scadere a preturilor, indicele de inflatie va reveni pe plus iar tinta de 2,5% plus/minus un punct procentual anuntata oficial de BNR ar urma sa fie atinsa cu acuratete, cifrele anuntate de CNP fiind identice sau usor sub aceasta valoare de referinta. Totusi, ar fi de remarcat din punct de vedere al fenomenului derulat pe parcursul intregului an ca 2018 va fi anul in care se previzioneaza cea mai mare inflatie pe termen mediu. Cursul de schimb al leului in raport cu moneda unica europeana ar urma sa se mentina relativ constant in termeni nominali si chiar sa creasca usor pana la un nivel de 4,42 lei/euro in anii 2019-2020. Conjugat cu revenirea inflatiei la valori pozitive, acest lucru inseamna ca leul va inregistra o apreciere continua in termeni reali fata de euro (11,2% cumulat pe urmatorii patru ani). Este o modificare importanta avuta in vedere de CNP, dupa deprecierile din 2015 si 2016, scrieCurs de Guvernare.
Site-urile de stiri, o afacere care poate atinge 3 mil. lei pe an cu 20 de angajati.Site-urile de stiri au aparut odata cu dezvoltarea industriei online. Publicatiile din Romania cunoscute pentru titlurile lor print si-au creat propriile site-uri. Unele au si renuntat la varianta tiparita. Dar au aparut si publicatiile exclusiv online, care nu au functionat niciodata in print, astfel ca ele traiesc numai din activitatea pe Internet. In aceasta piata, o nisa destul de puternica o formeaza site-urile de stiri. Un alt site bine pozitionat in piata, ziare.com, a inregistrat, intre 2014 si 2015, o scadere semnificativa a profitului (de la 252.000 la 59.000 de lei), dupa ce si-a marit considerabil numarul mediu de salariati, de la 5 la 22. Cifra de afaceri a crescut usor, de la 2,3 milioane la 2,4 milioane de lei. dcnews.ro si-a diminuat puternic afacerile, de la 1,1 milioane la 369.000 de lei, si a trecut de la un profit de 175.000 la o pierdere de 427.000 de lei, in timp ce numarul mediu al salariatilor a ramas acelasi, 7. Site-ul are printre proprietari oameni cunoscuti din industria de televiziune, precum Bogdan Chirieac si Razvan Dumitrescu, potrivitCapital.
Incep procedurile de intrare in insolventa a RADET. Cei mai multi dintre membrii CGMB au acceptat aceasta decizie.Consilierul general Nicusor Dan a declarat ca votul majoritatii membrilor CGMB in favoarea declararii insolventei RADET reprezinta un gest total iresponsabil, informeaza Agerpres. „Pe noi ne-au mandatat bucurestenii sa gestionam situatia acestui oras, inclusiv RADET. Bucurestiul are un buget de 900 de milioane de euro. E in stare sa gestioneze situatia RADET. Faptul de a cere insolventa RADET inseamna a arunca responsabilitatea pe care oamenii ne-au dat-o noua unui administrator judiciar, care va avea strict rolul de a nu face pierderi in continuare la RADET. El nu va avea o responsabilitate pentru caldura pe care RADET trebuie sa o furnizeze oamenilor, exclusiv pentru a rentabiliza economic RADET. Mi se pare un gest total iresponsabil al majoritatii din Consiliul General care a votat in favoarea declararii insolventei RADET”, a aratat Nicusor Dan. El a adaugat ca, in opinia USB, solutia pe termen scurt pentru rezolvarea problemelor ar fi achitarea unei parti din datoria catre ELCEN, fiind necesare in mod egal negocierea si esalonarea datoriei istorice, dar si un proiect pentru eficientizarea activitatii Regiei, anuntaRomania Libera.
Centru de excelenta in medicina regenerativa in Otopeni, in urma unui joint venture dintre Bomax si o mare companie americana.Grupul Bomax, controlat de omul de afaceri Sorin Bonciu, cu afaceri in real estate, energie regenerabila si productia panourilor fotovoltaice, intra pe piata medicinei regenerative printr-un voint venture cu Global OrthoBiologic Inc. (GOB), o mare compania din SUA care activeaza in industria medicinei regenerative. Parteneriatul cu Global OrthoBiologic se concretizeaza cu crearea unui Centru de excelenta in medicina regenerativa in Otopeni. Medicina regenerativa se refera la crearea de tesuturi vii, functionale, pentru a repara sau inlocui tesuturi sau organe a caror functie s-a pierdut din cauza defectelor congenitale, a bolii, varstei, bolii sau traumatismelor. Medicina regenerativa permite oamenilor de stiinta sa creeze tesuturi si organe in laborator, pe care ulterior sa le implanteze in siguranta in organism, spuneEconomica.
Tuning special pentru Lamborghini Huracan.Atunci cand Lamborghini lanseaza versiuni cu tractiune spate pentru modelele pe care le comercializeaza, puterea motorului instalat scade. Doar ca tunerul Novitec Torado nu este de acord cu aceasta practica. Asa se face ca versiunea LP580-2 a lui Lamborghini Huracan a primit un boost de putere din partea casei de tuning amintita mai sus. In urma unor modificari masive, unitatea de pe modelul italian produce acum 830 CP. Pentru a ajunge la aceste performante, Novitec Torado a instalat doua turbine si un sistem de evacuare special. Pentru un plus de manevrabilitate, Novitec a optat pentru un nou pachet aerodinamic, o garda la sol mai mica cu 35 de milimetri si un nou set de jante de 20 de inchi pe fata si 21 de inchi pe spate, informeazaAuto-Bild.ro.