Sari direct la conținut

Ce vrea sa faca Guvernul pentru ca programele TVR sa fie receptionate in format analogic si dupa 31 decembrie 2016

HotNews.ro
Cladirea TVR, Foto: TVR
Cladirea TVR, Foto: TVR

Receptionarea programelor TVR in format analogic printr-o simpla antena nu va inceta nici la sfarsitul acestui an, cum isi asumase anterior Guvernul. Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor, a anuntat luni ca Guvernul va adopta foarte curand o ordonanta prin care va prelungi termenul de inchidere a semnalului TV analogic si trecerea la televiziunea digitala terestra. Motivul? Familii din ‘mari parti din zona rurala’ nu au bani sa-si cumpere set-top box-uri speciale sau televizoare speciale pentru receptionarea televiziunii digitale terestre si ar ramane astfel fara acces la informatie. Autoritatile discuta acum implementarea unui program guvernamental prin care sa sprijine populatia saraca prin subventionarea achizitionarii aparaturii necesare.

  • „Vom adopta foarte curand o ordonanta prin care vom prelungi termenul de trecere de la televiziunea analogica terestra la cea digitala. Nu vrem sa fie o prelungire seaca, pentru impingerea problemei mai departe, ci vrem sa ne asiguram ca aceasta prelungire vine la pachet cu un program concret prin care sa ne asiguram ca putem trece la televiziunea digitala. Ce se intampla in acest moment?
  • Exista in mod evident o legislatie europeana, obligatii asumate pentru 2015, prelungite pana in 2016, dar pana acum practic s-au tot prelungit aceste obligatii fara a pune punctul pe problema principala pentru care nici un Guvern nu a fost gata sa abandoneze analogicul si anume ca mari parti din zona rurala a Romaniei nu sunt pregatite la nivelul familiilor, al utilizatorilor, sa treaca la televiziunea digitala. Pentru ca nu au bani sa-si cumpere acele set-top boxuri speciale sau televizoare speciale pentru receptionarea televiziunii digitale terestre.
  • Si atunci am o alegere/optiune eu ca Guvern – fie imi asum ca o buna parte din populatie ramane fara nici un fel de acces la informatie si nu e o decizie usoara si de aceea nimeni nu si-a asumat acest lucru, dar in acelasi timp eu trebuie sa ma asigur ca sunt gata la un moment sa ajung la stadiul de televiziune digitala.
  • Si atunci ceea ce vrem sa facem – si de aceea ne gandim la termenul la care se va prelungi trecerea din analogic la digital – este ca vrem sa analizam impreuna cu colegii de la Ministerul de Finante implementarea unui program guvernamental prin care sa sprijinim populatia care pe motive sociale nu poate face acea trecere la televiziunea digitala si sa subventionam practic achizitionarea set-top boxurilor necesare. Si atunci cand voi fi eu, stat, capabil sa sprijin populatia pentru a trece la digital, pot foarte usor sa fixez si data la care sa fac aceasta trecere”, a declarat luni Dragos Tudorache, ministru interimar al Comunicatiilor.

Peste un milion de romani, in special din zonele rurale, receptioneaza TVR si cateva posturi TV private printr-o simpla antena montata pe casa, fara a plati un abonament de cablu sau satelit. Transmisia TV se face prin intermediul frecventelor radio, in sistem analogic, prin reteaua Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR).

Romania si alte 100 de tari s-au obligat in urma in anul 2006 sa inchida emisia TV analogica terestra pana in 17 iunie 2015 si sa faca tranzitia tehnologica la emisia digitala, care permite difuzarea mai multor canale TV la o calitate superioara in acelasi spatiu ocupat de un canal analogic. Romania a ramas singura tara care nu a facut aceasta tranzitie si transmisia TV analogica risca sa creeze interferente prejudiciabile pentru emitatoarele ce functioneaza in tarile vecine.

Conform obligatiilor internationale asumate de Romania si alte aproape 100 de tari la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii de la Geneva, in anul 2006, emisia analogica terestra ar fi trebuit sa inceteze la 17 iunie 2015. Toate tarile au incetat aceasta emisie, Romania nu.

Dupa ani de intarzieri si o licitatie blocata in timpul guvernarii PD-L, in vara anului 2014, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a demarat din nou procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale nationale, dintre care 4 multiplexe in banda de frecvente UHF si unul in banda de frecvente VHF.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori – SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate (toate in UHF), contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxe de licenta.

  • Prima licitatie SNR, de peste 120 milioane de euro, pentru realizarea la cheie a retelei nationale de televiziune digitala, care a esuat

In urma castigarii celor trei multiplexe digitale, SNR a demarat la randul sau in decembrie 2014 o licitatie pentru implementarea la cheie a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra.

Valoarea estimata a contractului a fost de 531,3 milioane de lei (peste 120 milioane de euro – inclusiv TVA), care includea si costurile de finantare. Finantarea urma sa se faca printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani – perioada de valabilitate a licentei.

Numai ca pana la termenele limita de depunere a ofertelor, SNR nu a primit nici o oferta. Acest lucru a alarmat atat Televiziunea Publica, dar si o serie de posturi TV private care depind de transmisia terestra.

  • „Desi aproximativ 90% dintre gospodarii sunt abonate la operatorii de cablu si nu vor fi influentate de trecerea la emisia digital terestra, nu a fost gasita, pana acum, o solutie pentru restul gospodariilor care nu vor avea acces la servicii de televiziune. Conform datelor oficiale, aproximativ 7% din gospodarii (aproximativ  500 000) sunt dependente de receptia terestra a programelor de televiziune. Platitorilor de taxa TV trebuie sa li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice si dupa trecerea la transmisia terestra digitala„, declara Presedintele – Director General Stelian Tanase.

Directorul TVR a mai subliniat ca „in acest moment, furnizarea serviciilor de programe de televiziune prin intermediul frecventelor radio terestre a canalelor TVR 1 si TVR 2 se face in format analogic, acoperirea fiind de 97% din populatie si aproximativ 93% din teritoriu. Pentru distribuirea serviciului public de televiziune, TVR foloseste retelele operate de Societatea Nationala de Radiocomunicatii”.

Acela a fost momentul in care Guvernul a dat o noua Ordonanta de Urgenta (OUG 18/2015)prin care a stabilit ca emisia analogica poate continua temporar pana la 31 decembrie 2016:

„Art. 1. – (1) Emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecventa radio 174 – 230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, in baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a) nu produce interferente statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte;

b) nu beneficiaza de protectie radio din partea statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte;

c) frecventele radio sa fie asignate, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic”.

Banda VHF este utilizata pentru transmisia de programe in sistem analogic terestru de catre operatorul public de televiziune, Radiocom, prin intermediul a 339 de statii de emisie care transmit programele TVR.

Ulterior, SNR a lansat o noua licitatie, care a esuat din nou in acest an. In aceste conditii, SNR a implementat prin resurse proprii, o solutie tehnica de tranzitie de la televiziunea analogica la cea digitala, compania sustinand ca isi va respecta obligatiile asumate prin licenta.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii, operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, risca o amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 100.000 de lei daca nu va asigura o acoperire cu televiziune digitala terestra de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, a precizat pentru HotNews.ro in luna aprilie 2016 Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro