Sari direct la conținut

Transportatorii acuza ca ASF dezinformeaza si cer o intalnire cu premierul Ciolos pentru a discuta reducerea imediata a tarifelor RCA

HotNews.ro
Protest RCA intre Sebes si Alba, Foto: ASSAI
Protest RCA intre Sebes si Alba, Foto: ASSAI

Patronatele din transporturile rutiere, respectiv UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM, au transmis miercuri un comunicat de presa in care acuza ASF ca dezinformeaza opinia publica in legatura cu preturile RCA. ‘Datele ASF arata ca prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, desi companiile de transport rutier platesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu fata de anul trecut’, acuza transportatorii. Acestia spun au solicitat catre premierul Ciolos ‘o intalnire urgenta pana saptamana viitoare pentru a discuta reducerea imediata a tarifelor RCA, in caz contrar fiind necesara coordonarea unor actiuni de protest la nivel national’.

  • „Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – atrag atentia asupra ipocriziei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a dezinformarii grosolane a opiniei publice, dupa ce institutia a transmis un comunicat prin care arata ca majorarea primei medii RCA pentru transportatori se afla in marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015.
  • Inca de anul trecut, cand asociatiile transportatorilor rutieri au prezentat ASF exemple clare in care se arata ca tarifele RCA au crescut intre 150% si 300%, ASF le-a ignorat cu bunastiinta gasind intotdeauna motive ca sa nu fie de acord cu acestea. Acum, ASF publica ‘o ciorba’ de date, in care ia in calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de pana la 3,5 tone la autocamioane de peste 16 tone pana la vehicule de transport persoane cu pana la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetica care nu are nimic de a face cu realitatea. Datele ASF arata ca prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, desi companiile de transport rutier platesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu fata de anul trecut”, acuza patronatele in comunicatul de presa.

Transportatorii amintesc ca ‘ASF reglementeaza trei piete financiare importante – asigurari, pensii private si de capital, toate trei totalizand peste 11 miliarde de euro (peste 7% din PIB-ul Romaniei)’ si sustin ca autoritatea s-ar afla in incapacitatea de a realiza o analiza clara si complexa a datelor din piata RCA, astfel incat sa vina cu solutii pentru rezolvarea crizei actuale.

„In acest sens, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – s-au intalnit pe 19 iulie 2016 si au transmis doua solicitari, una catre ASF, prin care au solicitat raportul integral realizat de compania de consultanta Milliman si una catre primul-ministru Dacian Ciolos, pentru stabilirea unei intalniri urgente pana saptamana viitoare pentru a discuta reducerea imediata a tarifelor RCA, in caz contrar fiind necesara coordonarea unor actiuni de protest la nivel national”, se mai arata in comunicat.

  • In ciuda protestelor recente ale transportatorilor, ASF anunta ca prima medie RCA pentru transportatori a crescut in marja plafonului stabilit prin protocolul din decembrie 2015

Reactia patronatelor vine fata de anuntul facut in urma cu o zi de catre ASF care a comunicat ca prima medie aferenta politelor RCA incheiate pe 12 luni pentru autoutilitare/autocamioane s-a situat in luna iunie din acest an la pretul de 3.016 lei, in crestere cu 61,55% fata de luna similara din 2015. In acelasi timp insa, ASF a subliniat ca ca luand in calcul atat autoutilitare/autocamioane cat si mijloace de transport de persoane, pe toate clasele de bonus-malus, cresterea medie a primelor RCA in perioada iunie 2015 – iunie 2016 a fost de 52,73%, situandu-se in marja plafonului de 50% stabilit prin Protocolul incheiat de ASF cu transportatorii in decembrie 2015.

Iata comunicatul transmis marti de ASF:

„Pentru prima data de cand ASF a inceput monitorizarea lunara a evolutiei tarifelor RCA pe principalele segmente de autovehicule, prima medie RCA pentru grupa transportatorilor de persoane marcheaza doua luni consecutive de scadere, indicand o miscare semnificativa de reglare a pietei si de reasezare a structurii portofoliilor.

Datele sunt cu atat mai relevante cu cat in luna iunie au fost incheiate 2.218 polite pe aceasta grupa de vehicule, in crestere cu peste 40% fata de vanzarile din aprilie si mai. Astfel, prima medie pentru mijloacele de transport de persoane s-a situat in iunie la 3.458 de lei, fiind cu 14,24% mai mare decat in iunie 2015.

Evolutia primelor difera de la un segment de vehicule la altul, in functie de datele de risc, insa raportarile catre ASF arata, de exemplu, o scadere de peste 10% a primei medii RCA pentru mijloacele de transport de persoane cu pana la 18 locuri in iunie 2016 fata de iunie 2015. Pentru segmentul cu 18-40 de locuri, prima medie RCA a crescut in ultimul an cu 11,16%.

Piata RCA a ramas mai incordata pe categoria autoutilitare/autocamioane, unde prima medie aferenta politelor pe douasprezece luni a scazut in luna iunie cu 2,4% fata de mai, dupa ce in luna mai urcase cu 8% fata de aprilie. Comparativ cu luna iunie 2015, prima medie pentru aceasta categorie de vehicule a inregistrat o crestere de 61,55%, situandu-se la 3.016 lei. Pentru segmentul cuprins intre 7,5 si 16 tone, prima medie RCA a fost in luna iunie de 2.207 lei, cu 11,85% mai mare decat in iunie 2015, in timp ce in cazul autoutilitarelor cu masa de pana la 3,5 tone cresterea anuala a primei medii a fost de 15,4%.

La nivelul ambelor categorii de vehicule incluse in monitorizare (autoutilitare/autocamioane si mijloace de transport de persoane), pe toate clasele de bonus-malus, cresterea medie a primelor RCA in perioada iunie 2015 – iunie 2016 a fost de 52,73%, situandu-se in marja plafonului de 50% stabilit prin Protocolul incheiat de ASF cu transportatorii in decembrie 2015. In luna iunie 2016, prima medie pe cele doua categorii a scazut cu 4,3% fata de mai, inregistrand o corectie dupa cresterea de 6,1% inregistrata in mai fata de aprilie.

Analizand numai evolutia tarifelor RCA pentru vehiculele incadrate in clasa de bonus B0, raportarile asiguratorilor arata pentru luna iunie 2016 o crestere de 49,74% fata de iunie 2015 pentru categoria autoutilitare/autocamioane, respectiv de 46,9% pentru categoria mijloacelor de transport de persoane. La nivelul ambelor categorii, rezulta o crestere medie anuala de 46%, care se incadreaza in plafonul de 50% stabilit prin Protocolul din decembrie 2015.

Din controlul efectuat de ASF la cele noua societati autorizate sa vanda polite RCA, avand ca obiect modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene, modul si corectitudinea estimarii daunei medii si a frecventei daunelor, precum si calitatea si corectitudinea datelor si a metodelor actuariale folosite de asiguratori au fost identificate neregularitati in cazul societatilor Carpatica Asig si City Insurance, care se afla deja in programe de redresare, in timp ce in cazul Asirom a fost prelungit termenul de remediere pana la 15 august 2016″.

Amintim ca Asociatia Transportatorilor din Judetul Alba, Apullum, a organizat vineri in jurul orei 12 un protest spontan impotriva scumpirii excesive a RCA-ului, pe drumul national intre Sebes si Alba-Iulia, au transmis vineri pentru HotNews.ro reprezentantii ASSAI (asociatia service-urilor auto independente), parteneri in acest protest. Peste 100 de camioane au circulat cu viteza redusa si timp de o ora acest tronson a fost practic blocat, a precizat Cristian Opincariu, membru ASSAI. De cealalta parte, asiguratorii se plang ca 1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident, in randul acestui tip de vehicule inregistrandu-se si cea mai ridicata valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decat dauna medie la nivelul pietei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro