Sari direct la conținut

Arheologii se contrazic pe tema camerelor secrete din mormantul lui Tutankhamon

HotNews.ro
Zahi Hawass, Foto: dhawass.com
Zahi Hawass, Foto: dhawass.com

​Arheologii reuniti duminica la Cairo au dezbatut si s-au contrat pe teoria conform careia mormantul lui Tutankhamon ascunde doua camere secrete in care s-ar gasi mumia reginei Nefertiti si o uriasa comoara. Teoria este sustinuta de egiptologul britanic Nicholas Reeves, insa cel mai cunoscut arheolog egiptean, Zahi Hawass, se indoieste ca cele doua camere vor aduce descoperiri uimitoare. In martie, fostul ministru egiptean pentru antichitati declara ca autoritatile egiptene sunt sigure in proportie de „90% ca mormantul faraonului copil Tutankhamon detine comori ascunse, fiindca un radar a reperat doua spatii goale in spatele zidurilor groase.

De data aceasta inaltii oficiali egipteni nu mai sunt atat de siguri ca aceste doua camere misterioase exista. Noul ministru pentru Antichitati, Khaled al-Anani, spune ca este nevoie de mai multe teste pentru a fi dovedita existenta camerelor.

Mamdouh al-Damati, cel care acum cateva luni era ministru pentru antichitati, spunea in martie ca este sigur in proportie de 90% ca aceste camere exista si promitea ca la urmatoarea intalnire va anunta „cea mai importanta descoperire arheologica a secolului”.

Acum, chiar si el a spus ca trebuie facute noi scanari cu infrarosu pentru a se vedea ce este acolo.

Al-Anani spune ca nu se va incerca sa se patrunda in spatiul unde se crede ca sunt camerele, pana cand nu va fi absolut sigur ca ele chiar exista.

Controversa a pornit de la teoria britanicului Reeves care spune ca, de fapt, asa-zisul mormant al lui Tutankhamon este de fapt al reginei Nefertiti si, cand tanarul faraon a murit in mod neasteptat, acesta a fost ingropat intr-una dintre camerele mornantului din Valea Regilor.

Zahi Hawass, cel mai celebru arheolog egiptean si extrem de cunoscut in lume din documentarele despre piramide, nu crede in teoria lui Reeves. El spune ca in toata cariera lui nu a intalnit vreo mare descoperire facuta in Egipt datorita scanarii computerizate.

Hawass spune ca investigatiile nu au fost facute in mod stiintific si sugereaza ca ministerul responsabil ar trebuui sa angajeze un comitet independent care sa determine daca merita forat spre cele doua camere.

Surse: AFP, CBS

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro