Chinezii de la CEFC devin actionari majoritari la fostul Rompetrol Group
Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG) si China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineza devenind actionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG in noul joint-venture va fi de 49%, a anuntat vineri KMG, potrivit Agerpres.
Conform intelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China isi asuma o serie de obligatii, prin care aceasta va efectua investitii in dezvoltarea de noi proiecte in Uniunea Europeana si tarile adiacente Drumului Matasii.
Sub denumirea „Silk Way” (Drumul Matasii), proiectul comun al companiei nationale din Kazahstan – KMG si al companiei din China – CEFC se va dezvolta avand ca baza platforma Grupului KMGI. O echipa mixta de lucru formata din experti din Kazahstan, China si Romania a realizat un volum important de activitati pregatitoare – semnarea in 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Intelegere in prezenta prim ministrilor din Kazahstan si China, dar si validarea pe 29 ianuarie 2016 de catre partile semnatare a Conditiilor principale ale tranzactiei (Term Sheet).
„Sunt convins ca in parteneriat cu un investitor puternic, compania va reusi sa avanseze considerabil, utilizand KMGI drept platforma comuna pentru dezvoltarea business-ului”, a declarat Sauat Mynbayev, presedintele KMG.
De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat ca parteneriatul dintre CEFC si KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategica care va face din KMG International o platforma comuna pentru obtinerea de resurse si efectuarea de investitii strategice. „Aceasta evolutie se inscrie in spiritul celor doua initiative nationale ‘One Belt One Road’ si ‘Nurly Zhol’. Suntem increzatori ca va fi o colaborare benefica pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”, a subliniat directorul executiv al CEFC.
Conform celor stabilite de ambele parti, guvernarea societatii mixte se va face pe baza de paritate.
Tranzactia va fi supusa unor masuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finala din partea autoritatilor competente europene si chineze, dar si alte institutii abilitate. Data estimata pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar anul trecut, atunci cand a aparut informatia despre acordul dintre compania chineza si cea kazaha, surse din CEFC, citate de Reuters, au spus ca valoarea KMG International este estimata de compania chineza intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari, aminteste Economica.net. Aceeasi sursa a declarat ca CEFC intentioneaza sa investeasca „miliarde de dolari” in extinderea retelelor de benzinarii ale KMG International, la 3.000 de statii de alimentare.
Compania chineza CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. In 2014 compania a fost inclusa in lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC isi desfasoara activitatea in domeniile energetic, financiar si investitii.
KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG in 2007. In Romania, Grupul administreaza doua rafinarii – Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, iar la nivel european si in regiunea Marii Negre detine si opereaza o importanta retea de statii distributie carburanti. Conform Hotararii Guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus in lista companiilor care vor fi privatizate.
***
Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care statul roman accepta sa renunte, contra unor promisiuni, la litigiile in instanta prin care solicita actionarilor kazahi plata unei creante de 600 milioane de dolari. Pe scurt, memorandumul prevedea ca statul roman sa renunte la litigii, dupa care KazMunayGaz sa cumpere un pachet de actiuni de 26,69% detinut de statul roman, contra sumei de 200 de milioane de dolari, si infiintarea de catre Rompetrol Group a unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, „unui mare proiect de investitii”. In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, au trecut doi ani, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate pana acum: nici vanzarea de catre statul roman a unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.
E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic concret in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat.
Capitalul social al Rompetrol Rafinare este de 4.410.920.573 lei, cu urmatoarea structura de actionariat: KMG International N.V. Olanda- 48,1136%; statul roman 44,6959%; alti actionari- 7,1905%.
Citeste pe aceeasi tema si: