Dezinfectante de calitate foarte slaba folosite in spitalele romanesti. Directiile de Sanatate Publica au inchis ochii. Gazeta Sporturilor publica cea mai importanta ancheta a anului despre sanatatea publica din Romania
Este cea mai importanta ancheta din domeniul Sanatatii publicata in ultimii ani in Romania. Echipa lui Catalin Tolontan si a Mirelei Neag de la GSP publica documente care demonstreaza ca o parte din dezinfectantele folosite in spitalele publice romanesti sunt de foarte slaba calitate, iar Directiile de Sanatate Publica (aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) au inchis ochii ani de zile. Din incompetenta sau coruptie? Nu stim inca.Puteti citi ancheta aici, pe blogul lui Catalin Tolontan.
Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare frecventa in spitale a bacteriilor rezistente la tratament. Una dintre cauzele acestui fenomen este scaparea de sub control a infectiilor intra-spitalicesti/nosocomiale (cealalta cauza tine de consumul excesiv de antibiotice in Romania).
Inca din 2012, doi medici romani (Oana Romosan și I. S. Bocsan)au publicat un studiu stiintific cu o concluzie clara: “Nu exista nicio indoiala ca principiile fundamentale de monitorizare, preventie si control a infectiilor nosocomiale nu sunt respectate si astfel se explica subraportarea acestor infectii. Frecventa lor reala este semnificativ mai mare decat cea din raportarile oficiale“.
Calitatea produselor dezinfectante folosite in spitale este esentiala, conform literaturii de specialitate, pentru prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale.
Ancheta publicata de echipa lui Catalin Tolontanprezinta dovezi ca cel mai mare furnizor al spitalelor romanesti a livrat produse cu o calitate foarte scazuta, iar Directiile de Sanatate Publica nu au luat masuri relevante. Directiile de Sanatate Publica sunt in subordinea directa a ministrului Sanatatii. Situatia semnala de ancheta GSP dateaza cel putin incepand cu anul 2012.
Deja peste jumătate din stafilococii aurii care circulă în România sunt rezistenţi la meticilină, astfel că infecţiile cu această bacterie (care poate produce pneumonii, artrite sau meningite) sunt tot mai greu de vindecat. Peste un sfert din tulpinile de streptococ care circulă în România sunt rezistente la penicilină. 63,4% din cele de stafilococ aureu sunt rezistente la meticilină, iar numărul bacteriilor Klebsiella (care pot produce pneumonie) multirezistente la antibiotice a crescut de la 0% în 2011 la 44% în prezent.
Din cele 12 recomandări UE pe tema rezistenţei la antibiotice și controlului infecțiilor intraspitalicești, România a pus în aplicare doar 5.