Sari direct la conținut

Guvernul: Problema datoriilor pe care TVR le are este veche, de aproape 10 ani. Incercarea de a considera guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată

HotNews.ro

In spatiul public sunt lansate o serie de acuzatii nefondate in legatura cu implicarea sau lipsa de implicare a guvernului in gestionarea situatiei TVR, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, problema datoriilor pe care televiziunea publica le are este veche, de aproape 10 ani. „In toti acesti ani, datoriile catre EBU (European Broadcasting Union) au fost mereu amanate si neglijate. Situatia de fond in care ne aflam nu este cauzata de vreo decizie a guvernului, iar incercarea de a considera guvernul actual responsabil este nepotrivita si nefondata”, se precizeaza in comunicat.

Guvernul aminteste ca televiziunea publica este o institutie in subordinea parlamentului, care trebuie sa aleaga conducerea acestei institutii. Guvernul precizeaza ca asteapta o decizie in aceasta privinta, pentru a avea un partener decizional in toate aspectele executive care vizeaza activitatea televiziunii. „Faptul ca, dupa mai bine de o luna de la inceperea acestui proces, nu exista inca o conducere care sa isi asume responsabilitatea deciziilor executive in ceea ce priveste TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situatiei financiare sa fie imposibil”, se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, situatia televiziunii publice a fost adusa la cunostinta parlamentului inca de la inceputul acestui an, iar, in urma intalnirii pe care comisiile de cultura ale parlamentului le-a organizat cu reprezentantii TVR si ai guvernului, s-a ajuns la concluzia ca guvernul sa prezinte solutiile de modificari legislative care sa permita restructurarea TVR si gestionarea problemei datoriilor. Aceste propuneri au fost trimise la parlament in data de 28.03, asa incat modificarile Legii 41/1994 sa poata avea loc in timp util. Aceste modificari legislative sunt in curs, dar nu sunt finalizate. In consecinta, in actualul cadru legal nu exista posibilitatea platii partiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care sa nu fie susceptibil de nerespectare a conditiile de concurenta nu poate fi acordat decat in cadrul unui plan de restructurare, sub o forma sau alta, de administrarea speciala a televiziunii, mai arata Guvernul.

Executivul, prin Ministerul de Finante, va informa EBU in legatura cu situatia de drept a TVR si despre cadrul legal existent, in care reorganizarea operativa care sa permita plata datoriilor este imposibil de realizat in perioada imediat urmatoare.

Potriit comunicatului, Guvernul Romaniei solicita tututor institutiilor care gestioneaza soarta televiziunii publice o implicare activa si responsabila, pentru a nu perpetua situatia dificila in care se afla TVR.

Romania nu va participa la Eurovision anul acesta, din cauza datoriilor pe care TVR le are fata de European Broadcasting Corporation, a anuntat Televiziunea publica. Este o premiera in istoria evenimentului muzical european. Potrivit Eurovision.tv, organizatia televiziunilor publice din Europa, European Broadcasting Union (EBU), retrage accesul TVR la toate serviciile statelor membre, din cauza faptului ca, in mod repetat, nu si-a platit datoriile catre aceasta uniune. Datoriile invocate acum de EBU se ridica la 16 milioane de franci elvetieni.

Astfel, castigatorul local al Eurovision, Ovidiu Anton, nu va mai aparea in cea de-a doua semifinala a Eurovision 2016, programata pentru 12 mai. TVR nu va avea nici acces la semnalul SVT, televiziunea gazda a evenimentului din Suedia, ceea ce, potrivit Eurovision, inseamna ca nu va putea difuza deloc evenimentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro