Prima masina electrica romaneasca ar putea fi scoasa pe piata in 2018
„Lupul electric”, prima masina care va functiona pe baza de pile de hidrogen, intra de vineri intr-un amplu proiect al Institutului de Criogenie si Separari Izotopice (ICSI) Valcea, astfel incat la finalul anului 2018, inceputul lui 2019, aceasta sa fie scoasa pe piata, potrivit directorului institutului, prof. dr. Ioan Stefanescu citat de Agerpres.
„Maine (n.r. vineri) vom supune planul de costuri si graficul de lucru pentru realizarea formei finale a acestei masini care va functiona pe baza de pile de combustie. In acest sens urmeaza sa-i marim autonomia la 300 de kilometri si ne propunem sa o producem in scop utilitar. Pentru primarii si pentru alte servicii publice. Vrem sa-i imbunatatim si design-ul, lucram cu firme mici in acest sens. Statiile de alimentare vor fi asigurate de ICSI Ramnicu Valcea”, a precizat Stefanescu.
„Lupul electric” a fost creat in anul 2012 de catre cercetatorii valceni iar in prezent are aspectul unei autoutilitare, cu o autonomie de 180 de kilometri.
Pentru a i se mari autonomia de parcurs, bateria este incarcata de o pila de combustibil cu hidrogen. Bateriile sunt in carcasa masinii, pe podea. In duba sunt sistemele energetice electrice de conversie a energiei de la pila pentru baterii si rezervorul de hidrogen. In prezent greutatea ‘lupului’ este de 500 de kilograme. INC-DTI – ICSI Ramnicu Valcea a fost fondat in anul 1970 sub denumirea de Uzina ‘G’ Ramnicu Valcea, ca o instalatie pilot industrial-experimentala.
Cercetarile efectuate au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele si valorificarea ei la proiectarea si constructia uzinei de apa grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. In anul 1991, Uzina ‘G’ a fost reorganizata ca Institut de Criogenie si Separari Izotopice, care in anul 1996 a fost acreditat ca unitate componenta a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes national.
In ultimii ani, ICSI Ramnicu Valcea a dezvoltat un amplu program intern de promovare a inovarii stiintifice si tehnologice prin care se urmareste valorificarea rezultatelor in productie prin transfer tehnologic si orientarea activitatilor catre cerintele societatii. Prin apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si in contextul eforturilor de integrare in Spatiul European de Cercetare, ICSI Ramnicu Valcea urmareste ca obiectiv prioritar cresterea participarii comunitatii stiintifice la programele de cercetare si dezvoltare ale Comunitatii Europene.