Sari direct la conținut

​FOTO Iluzia optica pe care copiii nu o experimenteaza, dar care poate pacali foarte usor un adult. Top 8 carti pentru a invata impreuna cu cei mici

HotNews.ro
Iluzia optica Ebbinghaus - Cele doua cercuri portocalii au aceeasi dimensiune, cu toate astea cel din drepta pare a fi mai mare., Foto: captura ecran
Iluzia optica Ebbinghaus - Cele doua cercuri portocalii au aceeasi dimensiune, cu toate astea cel din drepta pare a fi mai mare., Foto: captura ecran

Un studiu efectuat de cercetatorul Martin Doherty de la Departamentul de Pshilogie al Universitatii din Stirling arata ca majoritatea adultilor cad prada iluziei optice ilustrata de poza alaturata si cunoscuta sub numele de iluzia Ebbinghaus, scrie independent.co.uk.

Iluzia optica ce poarta numele creatorului sau – psihologul german Hermann Ebbinghaus (1850 – 1909) – a fost folosita in experimente vizuale prin intermediul carora era investigat modul in care se schimba perceptia adultilor asupra unui obiect in functie de contextul in care este expus.

Atunci cand percepe dimensiunea unui obiect, creierul unui adult acorda atentie atat caracteristicilor obiectului, cat si raportului de proportii dintre obiect si elementele ce intra in alcatuirea imaginii campului vizual.

La studiul efectuat de Martin Doherty au participat 151 de copii cu varste cuprinse intre patru si zece ani si 24 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.

In cadrul studiului imaginile furnizate au pus in dificultate adultii:

Rezultatele studiului au aratat ca cei mici fac foarte usor abstractie de context atunci cand elementele prezentare sunt aranjate in asa fel incat sa ii puna in dificultate.

„Adultii au fost foarte usor pacaliti de contextul in care a fost expus cercul, in schimb copiii cu varsta de pana in sapte ani au indentificat corect dimensiunea cercului portocaliu,” declara autorul studiului.

Alte studii efectuate pe aceasta tema sugereaza ca, pe langa diferentele de dimensiune intre cercuri, mai este un factor care ne influenteaza perceptia: distanta cercului portocaliu fata de cercurile gri. Indiferent de marimea acestora, daca cercurile gri sunt mai aproape de cel portocaliu, cel portocaliu pare sa fie mai mare, iar daca sunt mai indepartate, cercul pare a fi mai mic.

Acest aspect al experimentului vizual ne aminteste de iluzia optica Delboeuf in care perceptia dimensiunii cercului este relativa:

Cele doua cercuri au aceeasi dimensiuni, insa cel din stanga pare a fi mai mare sau mai mic, de la subiect la subiect, conform wikipedia.org.

Top 8 carti pentru a invata impreuna cu cei mici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro