Profesor de la Oxford, premiat cu 500.000 de lire pentru ca a rezolvat o problema de matematica veche de trei secole
Un profesor de la Universitatea Oxford a castigat un premiu de 500.000 de lire sterline pentru rezolvareaunui mister matematic vechi de trei secole, moment ce a fost descris ca un „moment epocal” pentru stiinta, scrie The Telegraph.
Sir Andrew Wiles, de 62 de ani, a primit Premiul Abel de la Academia Norvegiana pentru Stiinta si Litere – si aproape 500.000 de de lire – pentru demonstrarea Ultimei Teoreme a lui Fermat, pe care a publicat-o in 1994.
El va primi premiul si cecul pentru 6 milioane de coroane norvegiene dela Printul Haakon in Oslo in luna mai, pentru realizarea pe care lumea academica a calificat-o drept “un moment epocal pentru matematica”.
“Ecuatia lui Fermat a fost pasiunea mea de la o varsta timpurie, iar rezolvarea mi-a dat un sentiment coplesitor de implinire”, a spus profesorul.
Sir Andrew a reusit demonstratia in 1994, cand lucra la Princeton.
Formulata pentru prima oara de matematicianul francez Pierre de Fermat in 1637, teorema spune ca “nu exista solutii, numere intregi” pentru ecuatia X la puterea n plus y la puterea n egal cu z la puterea n cand n este mai mare decat 2”.
“In 1994 a demonstrat Ultima Teorema a lui Fermat care, la acea vreme, era cea mai celebra si cea mai veche problema nerezovata din istoria domeniului”, a aratat academia norvegiana in anuntul de acordare a premiului.
Ce este Ultima Teorema a lui Fermat:
Sir Andrew Wiles, declaratii dupa anuntul ca va primi premiul: