Sari direct la conținut

Ce este "lethologica"? De ce avem lapsus?

HotNews.ro
Ce se intampla cand un cuvant "ne sta pe limba"? De ce avem lapsus?, Foto: captura ecran
Ce se intampla cand un cuvant "ne sta pe limba"? De ce avem lapsus?, Foto: captura ecran

Ati incercat vreodata sa va amintiti un cuvant si, fara a avea succes, ati simtit ca va sta pe limba? Multi dintre noi am experimentat acest lucru atunci cand in cautarea unui anumit termen tehnic, nume sau a unui simplu cuvant, am avut un moment de uitare – un blocaj mental, scrie bbc.com. Englezii folosesc expresia „tip-of-tongue” pentru a se referi la aceasta experienta, insa termenul „lethologica” este denumirea „oficiala” a lapsusului, termen introdus in literatura de specialitate de catre psihiatrul elvetian Carl Jung, dupa cuvantul grecesc „lethe” care inseamna uitare. In mitologia greaca, Lethe desemna raul din lumea de dincolo, din care sufletele celor morti beau pentru a uita amintirile pamantesti. Desi termenul i-a fost atribuit lui Jung, cea mai veche inregistrare a conceptului „lethologica” a aparut in editia din 1915 a dictionarului medical „Dorland’s Illustrated Medical Dictionary”, unde era definit ca „incapacitatea de a iti aminti cuvantul potrivit.

Indiferent de originea acestuia, termenul „lethologica” face parte din stiintele creierului si intelegerea pe care o avem astazi despre cum functioneaza memoria. Asa cum deja ne este clar, analogia dintre creier si memoria hardware a unui computer nu este cea mai buna pentru a intelege modul in care functioneaza creierul: informatiile nu sunt depozitate in creierul nostru si accesate la fel de simplu ca apasarea unui buton pe tastatura.

Amintirile noastre sunt uimitoare pentru ca depind de numarul de asocieri pe care le facem cu noile informatii de care luam cunostinta; asa incat usurinta cu care ne amintim un cuvant nu depinde de cat de tare ne dorim sa il „scoatem din strafundul mintii”, ci de numarul de asocieri de care este acesta conectat, este de parere psihologul britanic Tom Stafford.

Fiecare persoana cunoaste cu mult mai multe cuvinte decat cele pe care le foloseste zilnic, atat in scris, cat si in vorbit, asa incat cuvintele care sunt folosite mai rar, si care fac parte din vocabularul pasiv, sunt cele care fac subiectul experientei „lethologice”. Vocabularul pasiv, care contine nume proprii, termeni tehnici si denumiri ale obiectelor, sunt cele pe care le uitam cel mai rapid.

Memoria umana este prin natura sa asociativa, fiind construita din modele de informatii interconectate, asa incat rapiditatea cu care ne amintim un cuvant depinde de conexiunile interne ale acestei retele neuronale de care este legat cuvantul pe care il cautam. Si astfel, mii de cuvinte pe care le avem in „bagajul” nostru de cunostinte ni le amintim cu mult mai greu pentru ca nu le-am format inca legaturile necesare pentru a le face usor accesibile in vorbire si scriere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro